İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: `Türkler barbar´ diyen Hristodulos davalık

YORGO KIRBAKİ

ATİNA – Yunan Kilisesi’nin lideri Atina Başpiskoposu Hristodulos’un Türkler için ‘barbarlar’ diyerek Türkiye’nin AB’de yeri olmadığını söylemesi yüzünden başı dertte. Vatandaş Dernekleri Öncülüğü (SEA) adlı sivil toplum kuruluşunun başkanı Dimitrios Yeorgakopulos, bu yüzden Hristodulos aleyhinde dava açtı.

Yeorgakopulos savcılığa yaptığı başvuruda, Hristodulos’un siyasi değil dini misyonu bulunduğunu, açıklamaları yüzünden Yunanistan’ın yabancı bir ülke ile dostluk ilişkilerini tehlikeye attığını belirterek, ceza kanununda bu suçun 3 ay ile 3 yıl arasında hapis cezası öngördüğünü vurguladı. Atina savcılığı Hristodulos aleyhinde önsoruşturma başlattı. Hristodulos’a ifade vermesi için celp gönderilip gönederilmeyeceği henüz bilinmiyor. Hristodulos aralıkta Atina’daki Aya Varvara Kilisesi’ndeki vaazda Türklerin barbar olduğunu, Hıristiyan ailesinde yer alamayacaklarını
ve Yunanlıların Türklerle birlikte yaşamak istemediklerini söylemişti.

Kıbrıs’ı da karıştırdı

Hristodulos’un Kıbrıs’ta Annan Planı’nın uygulanmasının Helenizmi yok edeceği sözleri de yankı uyandırdı. Rum Kilisesi Sen Sinod Meclisi’ne başkanlık eden Baf Metropoliti Hrisostomos, Hristodulos’a teşekkür ederek, “Yunan siyasileri makamına çağırıp liderimiz Papadopulos’u desteklemelerini istemesini rica ediyorum” dedi. Rum Yönetimi eski lideri Yorgos Vasiliu ise, “Hristodulos ya Annan Planı’nı okumadı ya da okuyup anlamadı. Çözüm isteyen bizleri Helenizm aleyhtarlığı ile suçlaması tahriktir. Makarios bile Denktaş ile tarihi uzlaşma yapmıştı. Hiç değilse Makarios’a saygı göstersin” diye konuştu. Yunan Dışişleri Bakanı Tasos Yianiçis ise Kıbrıs’ta çözüm arzuladıklarını belirtip dolaylı şekilde Hristodulos’u eleştirdi.

Yorumlar kapatıldı.