İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sansursuz: Ayşenur Zarakolu Düşünce Özgürlüğü Ödülü Sevan Nişanyan´ın

İnsan Hakları Derneği(İHD) ve İnsan Hakları Kütüphanesi, 2004 Ayneşur Zarakolu Düşünce Özgürlüğü Ödülü`nün yazar Sevan Nişanyan`a verilmesini kararlaştırdı.

İHD İstanbul Şubesi`nde düzenlenen basın toplantısında konuşan şube başkanı Hürriyet Şener, İHD kurucularından ve yöneticilerinden Ayşenur Zarakolu`nun düşünce ve ifade özgürlüğü uğruna mesleki alanında ölümüne kadar mücadele verdiğini, bunun bedelini ödemekten çekinmediğini, mücadelesi ile Türkiye`de düşünce özgürlüğü alanının genişlemesine katkıda bulunduğunu söyledi.

Zarakolu için bu yıl ölüm tarihi olan 28 Ocak günü Sicilya`da oluşturulan, “Dürüstler Ormanı“nda bir ardıç ağacı dikilerek anısının yeniden kalıcılaştırıldığını belirten Şener, 2002 yılında dernek olarak Zarakolu adına bir düşünce özgürlüğü ödülü vermeye başladıklarını söyledi. Şener, ilk ödülün açlık grevlerindeki ölümler nedeniyle yaptığı açıklamadan dolayı hapsedilen yazar Hasan Basri Aydın`a verildiğini hatırlattı.

Bu yıl ki ödülü ise Sener, “Küçük Oteller Kitabı“, “Herkesin Bilmediği Olağanüstü Yerler“, “Sözlerin Soyağacı“, “Elifin Öküzü ya da Sürprizler Kitabı“ adlı yapıtları bulunan 1956 İstanbul doğumlu yazar Sevan Nişanyan`a vermeyi uygun gördüklerini bildirdi.

Geçtiğimiz günlerde oturduğu evde dahil olmak üzere İzmir-Selçuk yakınlarındaki Şirince`de pansiyon amaçlı kullanılmak için onarımdan geçen 4 evi izinsiz tadilat yapıldığı gerekçesiyle jandarma zoru ile boşaltılan ve birkaç gün önce de İçişleri Bakanlığı kararı ile evlerine girişine izin verilen Sevan Nişanyan`a ödülü 26 Şubat perşembe günü İHD İstanbul Şubesinde düzenlenecek törenle verilecek.

Kaynak : ANKA Ajansı

24 Şubat 2004 16:34

Yorumlar kapatıldı.