İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Murat Belge’den 6-7 Eylül olayları

25 Şubat 2004 — İstanbul’un tarihinde önemli yer tutan Varlık Vergisi ve 6-7 Eylül Olayları’na değinen “İstanbul’un Kozmopolitliği ve Ulus-Devlet Ekonomisi” konulu sohbet toplantısı, bugün saat 18.30’da Osmanlı Bankası Müzesi’nde gerçekleştiriliyor.

Prof. Dr. Belge, “Geleneksel Osmanlı toplumunun ekonomi karşısındaki arkaik tavrıyla, Fransız ve sanayi devrimlerinin biçimlendirdiği 19. yüzyıla tuhaf ve uyumsuz bir biçimde girdik. Ekonominin mutlak belirleyicilik kazandığı ve ‘milliyet’in her şeyin önüne geçtiği bir çağda, Türk ya da Müslüman olmayan bir ekonomik egemen sınıf!..

Bu insanların büyük çoğunluğu İstanbul’da oturuyordu. Beyoğlu, Şişli, Nişantaşı…

Denebilir ki Türkiye için 20. yüzyılın birinci yarısı, bu tarihi yanlışlığın düzeltilmesiyle geçti. Kimi zaman Varlık Vergisi ya da 6 Eylül gibi frapan olaylar oldu. Ama onlar olmadığı zaman da süreç sessiz sedasız yürüdü. Mülkiyet el değiştirdi. 30-40 yıl içinde kentin şöyle böyle beşte biri kenti terketti” diyor.

Katılımın ücretsiz olduğu Voyvoda Caddesi Toplantıları hakkında, Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi’nin (0212) 292 76 05 numaralı telefonundan bilgi alınabiliyor.

VOYVODA CADDESİ TOPLANTILARI

İstanbul Sohbetleri

“İstanbul’un Kozmopolitliği ve Ulus-Devlet
Ekonomisi”

Prof. Dr. Murat Belge

(Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi)

ZAMAN:

25 Şubat 2004 Çarşamba

18:30 – 20:30

MEKAN:

Osmanlı Bankası Müzesi

Bankalar (Voyvoda) Caddesi

No:35/37 Karaköy

0212 292 76 05

www.obmuze.com

Yorumlar kapatıldı.