İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: İşte o gizli karar

Şükrü KÜÇÜKŞAHİN

42 yıl önce kurulan ve azınlıkları güvenlik açısından izleyen Azınlık Tali Komisyonu’nu kaldıran gizli genelgeyi Hürriyet ele geçirdi. 5 Ocak 2004 günü yayınlanan genelge, Başbakan Erdoğan adına müsteşarının imzasını taşıyor.

DEVLETİN gayrımüslim azınlıklara bakışında devrim niteliğinde dönüşüm sağlayan ‘Gizli’ damgalı Başbakanlık genelgesinin 5 Ocak 2004 günü yayınlandığı ve genelgeyi ‘Başbakan adına’ kaydıyla Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’in imzaladığı ortaya çıktı.

Başbakanlık Güvenlik İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan, ‘‘Azınlık Sorunlarını Değerlendirme Kurulu’’ konu başlığını taşıyan 1 Ocak 2004 tarihli, B.02.0.Gİ:/465-01 sayılı genelge, Başbakanlık Özlük ve Yazı İşleri’nin 7 Aralık 1962 tarihli ve 28-4869 sayılı talimatıyla ilişkilendirildi. Bu ilişkilendirme, ‘Azınlık Tali Komisyonu’nun 7 Aralık 1962 tarihinde bir başbakanlık talimatı ile kurulduğunu da ilk kez belgelemiş oldu.

Başbakanlığın yeni ‘Gizli’ genelgesinin, İçişleri Bakanlığı’nın 10 Aralık 2003 günlü ve B.05.1.EGM.0.12.05.05 sayılı, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nin 19 Aralık 2003 tarihli yazılarına da ‘ilgi’ atıfında bulunuyor. Bu da, ‘Azınlık Tali Komisyonu’nun ortadan kaldırılmasını, sağlayan gelişmenin, devletin bu iki biriminin talebi ile gündeme geldiğini ortaya çıkardı. Yeni genelge, kaldırılan komisyonun yerine ‘‘Azınlık Sorunlarını Değerlendirme Kurulu’’nun oluşturulmasını öngörüyor. Yeni kurul, azınlıkların sorunlarını çözmede yardımcı olacak. Kurulda eskisinde olduğu gibi MGK, MİT ve Genelkurmay temsilcileri olmayacak.

Yorumlar kapatıldı.