İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: ERMENİLER ABHAZYA’YA GERİ DÖNÜYOR

Resmi verilere göre bugün Abhazya’da 67 bin Ermeni yaşamakta. Hemşin Ermenileri, Doğu Karadeniz sahillerinden buraya Soykırım öncesi ve sonrasındaki yıllarda yerleştiler. Ermeniler bugün daha çok başkent Suhum ve çevresinde, Gulribşi bölgesi köylerinde, Gagra ve çevresinde yoğunlaşmış durumdalar. Abhazya’da 41 Ermeni okulu faaliyette olup, yaklaşık 3000 öğrenciye sahiptir. Ders kitaplarıysa ücretsiz olarak Ermenistan’da n temin edilmektedir. Birkaç ermeni kuruluşu burada faaliyet göstermekte olup, “Hamşen” isimli bir gazete yayımlanmaktadır.

Sovyet yıllarında Abhazyalı Ermeniler iyi koşullarda yaşıyorlardı. Her yıl yarım milyondan fazla turist Abhazya’yı ziyaret etmekteydi. 1992 yılında Gürcistan Silahlı Güçlerinin İngur nehrini geçerek burayı ele geçirmeye çalışması 10 bin insanın ölümü ve çoğu Gürcü asıllı olan 250 bin insanın mülteci durumuna düşmesine sebep oldu.

Abhazya Meclisi’ndeki Ermeni asıllı milletvekili ve “Krunk” hayri kuruluşunun başkanı Galust Trapizonyan, savaş sonrası ülkeden uzaklaşan Ermenilerin geri gelmekte olduğunu söyledi.

Hamşenli Ermeniler, Gürci kitle iletişim araçlarında Gagra Ermeni okul ve kilisesinin Abhazlar tarafından yakıldığı ve Ermenilerin ayrımcılığa maruz kaldığına ilişkin haberler yaydığı koşullarda, kendilerini, resmen tanınmamış ülkede nasıl hissediyorlar sorusuna Trapizonyan, Gagra Ermeni kilise ve okulunun 1996 yılında faili meçhul kişilerce yakıldığını söyledi. Ayrımcılığa ilişkin olarak Trapizonyan Hamşenli Ermenilerin yasama ve yürütme organlarında yeterli sayıda temsil edilmediklerini, Ermenilerin bugün Abhazya sakinlerinin yaklaşık %30’unu oluşturduğunu, ancak 33 kişilik Meclis’te toplam 3 milletvekiline sahip olduklarını, ermeni bakanın olmadığını belirtti. Trapizonyan bu anlamda ayrımcılık olduğunu fakat bunun geçici olduğunu söyledi.

Bu yıl Abhazya’da başkanlık ve yerel seçimlerin yapılacağını kaydeden Trapizonyan, başkanlık seçimlerinin Ekim’de olacağını, Mayıs ayında adayların belli olacağını, kendilerinin adayların programına bakarak, Abhazya’da yaşayan milletlerin haklarına saygıyı garanti eden adayın lehine oy kullanacaklarını söyledi.

26 Mart’ta Abhazya Ermenileri Kongresi’nin yapılacağını ve Abhazya dahilindeki tüm Ermeni kuruluşlarının tek bir yapıda birleşerek, Abhazyalı Ermenilerin tüm resmi mevkilerde çıkarlarını koruyacaklarını da belirten Trapizonyan, Diaspora’da Ermenilerin bölünmemesi gerekgtiğine inandıklarını, amaç ve meselelerin aynı olduğunu, dili, kültürü, gelenekleri korumak olduğunun altını çizdi.

Trapizonyan, savaş sonrasında enformasyon vakumu oluştuğunu, Abhazya Ermeni okullarında okuyan çocukların internet ve bilgisayarın ne olduğunu bilmediklerini söyledi ve bugün Abhazya Ermenilerinin internet aracılığıyla Ermenistan ve Diaspora’yla iletişim kurma olanaklarının olmadığını kaydetti. Spitak Depremi ve Karabağ savaşı esnasında Ermenistan’a çok yardım ettklerini ancak kendilerinin zor zamanlarda gerekli desteği görmediklerini de belirten Trapizonyan, kendilerine para değil, manevi desteğin gerektiğini söyledi. Trapizonyan, Hamşenli Ermenilerin Diaspora’dan da gerekli ilgiyi görmediğini belirtti.

Abhazyalı hemşehrilerimizin yeni Gürcistan yönetiminden neler beklediğine ilişkin soruyaysa Trapizonyan, Suhum’un Gürcistan’la iyi komşuluk ilişkileri kurmaya hazır olduğunu, ancak Abhazya’nın Gürcistan’ın bünyesine geri dönmesinin sözkonusu olmadığını belirtti. “Son günlerde Gürcistan Devlet Başkanı Sahakaşvili, tüm Gürcistanı birleştireceği yönünde söz verdi. Fakat biz, hangi Gürcistan’ı dikkate aldığını bilmiyoruz, bugün olan Gürcistan’ın mı?” şeklinde konuştu Trapizonyan.

Tatul Hakopyan

Yorumlar kapatıldı.