İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

tercüman: Sabiha Gökçen´in etnik kökeni

Erdal Güven

ATATÜRK’ÜN manevi kızı Sabiha Gökçen’in Ermeni asıllı olduğu iddia edildi. Hiçbir temele dayanmayan sadece bir kişinin sözlerinden oluşan bu iddialar, Türkiye’de yayınlanan Agos isimli Ermeni gazetesinde yer aldı.

Sabiha Gökçen’in teyzesi olduğunu iddia eden Ermenistan vatandaşı Hripsime Sebilciyan Gazalyan, aslında Sabiha Gökçen’in Türk değil, Ermeni olduğunu söyledi. Atatürk’ün manevi kızının Türk veya Ermeni olması bizim açımızdan çok büyük bir önem teşkil
etmez.

Çünkü ulu önder Atatürk ‘Ne Mutlu Türk’üm Diyene’ diyerek tüm bu tartışmalarını önüne yıllar önce geçmişti. Kendisini Türk hisseden herkes bizim için birinci sınıf Türk vatandaşıdır. Ancak Sabiha Hanım’ın etnik kökeninin ölümünden 3 yıl sonra olmadık iddialarla tartışılmaya başlanmasının nedenini araştırmak gerekli. İddiaları ortaya atan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni ‘bu iddiaların Sabiha Gökçen hayattayken kendilerine ulaştığını ancak Gökçen üzülüp kırılmasın diye bu iddiaları yayınlamadık’ diyor.

Acaba gerçekten kırmak mı istemiyorlardı, yoksa Gökçen hayattayken ortaya atacakları bu tür iddiaların çürütüleceğinden mi korkuyorlardı.

Gerçi bu iddiaları çürütecek nüfus kayıtları elimizde var. Sabiha Gökçen 1913 yılında Bursa’da doğmuştur. Bursa Vilayet Başkatibi Hafız Mustafa İzzet’in kızıdır. Ermeni gazetesi bu iddiayı boşuna ortaya atmamıştır.

Bana göre bu hazırlanan çok büyük bir oyunun ilk aşamasıdır. Eğer bu iddia karşısında sessiz kalırsak, bunun devamı gelecektir.

Kısaltıldı

Yorumlar kapatıldı.