İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

milliyet: Türbanlı Türk hâkim Almanya´yı karıştırdı

FRANKFURT Milliyet

Türbanlı öğretmenlere yasak getirilmesi tartışmalarının yoğun olarak yaşandığı Almanya’da bu kez de türbanlı hâkim gündeme oturdu. Türbanlı Türk hâkim Selma H.’nin girdiği 4 davadan 3’ünün sanıklar “kesin şeriatçıdır” yorumu yaptı, birinde de “reddi hâkim” talebinde bulundu. Talep kabul edilmeyince sanık “İçki içtiğimi, domuz eti yediğimi duyarsa” yandık dedi.

Berlin’de yayımlanan B.Z. gazetesinin “türbanlı ilk hâkim” başlıklı haberine göre, 60 yaşındaki H., Tiergarten Sulh Mahkemesi’nde “fahri hâkim” olarak görevlendirildi. Diğer hâkimlerle aynı yetkiye sahip olan H., ilk mesai gününde, bir kadın hâkimle birlikte 4 davaya baktı. İlk 3 davada sanıklar, “Böyle giyinen biri kesin şeriatı savunuyordur” diye söylenek duruşmalara girdi, ancak yargılanmaya itiraz etmedi ve aldıkları cezaların tümü tecil edildi.

Ancak son duruşmada, “ağır biçimde adam yaralamakla” suçlanan sanık ve avukatı türbanlı hâkimi kabul etmedi. Sanık, “Eğer bu kadın benim alkollü içki kullandığımı ve domuz eti yediğimi duyarsa, yandım” dedi. “Reddi hâkim” talebi kabul edilmediği için devam edilen duruşma, bir tanık ifadesi eksik olduğu için ertelendi.

Gazete, Selma H. ile birlikte duruşmaya giren hâkim Beate Müller’in de duruma karşı çıktığına işaret etti. Müller türban konusunda, “Bir hâkim olarak nasıl hükümetin aylardır tartıştığı ve sonuçlandırmadığı bir konuda öne çıkabilirim. Korkak değilim ama bu konunun öncüsü de olmam” dedi. Müller, kamu görevlileri için türban yasağının yasalaşması halinde bu durumdaki birini fahri hâkimlik görevinden men edebileceğini de kaydetti.

21 yaşında koca

21 yaşında bir Alman’la evlenerek Berlin’e gelen 5 çocuk ve 3 torun sahibi Selma H. ise kendisine yönelik tavırları tepkiyle karşıladı. Selma H., “Türban taşıyorum ama fanatik değim. Gerekirse kendime bir peruk alırım” dedi. B.Z., yıllarca şovmen Romy Haag’ın giysilerini diken Selma H.’nin dolabında 50 adet türban bulunduğunu da yazdı.

Fahri halk hâkimi

Almanya’daki sisteme göre, bazı mahkemelerde meslekten hâkimin yanında bir de halktan “fahri hâkim” görevlendiriliyor. Bu görev sırasında hukuk eğitimi ve yargı deneyimi olmayan halk hâkimi de diğer hâkimin yetkilerine sahip oluyor. Dönüşümlü olarak görevlendirilen “fahri hâkimler”, her yerleşim bölgesinde seçmenlik koşullarını yerine getiren vatandaşlar arasından “tesadüfi” olarak seçiliyor. Vatandaşlar da isterse kendileri başvurabiliyor.

Yorumlar kapatıldı.