İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: MEDZ BAHK + AVAK ŞAPAT + HİNUNK = PASKALYA DÖNEMİ

Hristiyanlar için en önemli bayram ölümden yaşama geçişi simgeleyen Surp Zadik’tir (Kutsal Paskalya).

Surp Zadik’e hazırlık ve Surp Zadik’i kutlama, 365 günlük kilise takviminde 100 günlük bir dönemi kapsar.

Surp Zadik’e hazırlık dönemine MEDZ BAHK (Büyük Oruç) denir. Medz Bahk bu yıl 23 Şubat Pazartesi günü başlıyor, 2 Nisan 2004 Cuma günü sona eriyor.
Medz Bahk tam 40 gün sürüyor.

Der Hisus Krisdos’un (Rab İsa Mesih) Kudüs’te yaşadığı son haftasındaki olayları, O’nun Kudüs’e girişini, mabedi satıcılardan temizleyişini, ihbar edilişini, son akşam yemeğini, şakirtlerinin ayaklarını yıkamasını, Getsemani bahçesinde bir öpücükle ele verilişini, tutuklanışını, yargılanışını, işkenceye tabi tutuluşunu, çarmıha gerilişini, gömülüşünü ve üçüncü gün şanla dirilişini andığımız AVAK ŞAPAT (Kutsal Hafta) bu yıl 3 – 10 Nisan tarihlerine rastlıyor.

Surp Zadik’i (11 ve 12 Nisan) takib eden HİNUNK dönemi ise (13 Nisan – 30
Mayıs) Kutsal Ruh’un ilk kilise üzerine inişini kutladığımız Hokekalust
(Pentekost) yortusuna kadar tam 50 gün sürer.

Özetle, Paregentan (1 gün) yortusundan hemen sonra, Medz Bahk’ta 40 gün hazırlanıyor, Avak Şapat’ta 7 gün Krisdos’u adım adım izliyor, Surp Zadik’te
(2 gün) O’nun dirilişini müjdeliyor, Hinunk’ta da tam 50 gün süresince Hristiyanlığın bu en önemli bayramını kutluyoruz.

22 Şubat 2004 Pazar gecesi günbatımıyla başlayan yeni dönemin bireysel, ailevi ve toplumsal hayatımıza ruhani yenilik ve dirilik getirmesi için çaba sarfedelim.

Yorumlar kapatıldı.