İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: Serumdan sonra yaşama döndük

Erivan’daki klinikte tedavi görenler arasında Türkler de var. Ölümün kıyısında umutsuzca dolaşırken, tesadüfen öğrendikleri Armenicum’da almışlar soluğu. H.T: “Ağrı ve yaralardan kurtulamıyordum. Şimdi bunların hepsi kayboldu”

Armenicum Kliniği’nin Türk hastalarından biri A.K. Hayatını değiştiren tesadüf üç yıl önce bir barda gerçekleşti. Barmaid, müşterilerinden Erivan’da uygulanan yeni bir AIDS tedavisi için gönüllü aradıklarını duyunca, hemen onlara arkadaşı A.K’den bahsetti. A.K. 1996 yılında ‘HIV pozitif’ olduğunu öğrenmiş, yıkılmıştı. Artık sadece ölümü düşünüyordu. Tedavi yollarını araştırdı. Pek çok yöntemi denedi. Fakat yapamıyordu. “İlaçlar hem pahalı hem de saatinde almak lazım. Yan etkiler yüzünden metabolizmanız değişiyor. Ağır rahatsızlıklar çekiyorsunuz” diye anlatıyor ilk tedavi günlerini.

‘İNTİHARI BİLE DENEDİM AMA…’

2001 yılında geldiğinde Çapa Tıp Fakültesi’nde tedavisini sürdürüyordu. Durumu kötüleşmişti. “40 kiloya düşmüştüm. Vücudumun her yerini yaralar sarmıştı” diyen A.K., ölüme çok yaklaştığını hissettiğini söylüyor. “Doktorların ‘artık ne zaman ne de para harcayın, yapılacak bir şey kalmadı’ dediğini anladığımda intihara teşebbüs ettim. Ama başaramadım. Bir barda çalışan kız arkadaşım sayesinde yeni bir tedavi olduğunu öğrendim. Ve Armenicum’un temsilcisi Majak Çakır ile tanıştım. 2001 yılı sonbaharında da tedaviye başladım” diye anlatıyor Ermenistan’a gidişini…

‘BİR YILDA ETKİSİNİ GÖSTERDİ’

Dörder hafta aralıklarla üç kez almış Armenicum serumunu. Şimdi durumundan memnun: “Tedavi bir yıl içinde etkili oldu. Şu anda 78 kiloyum. Bağışıklık sistemim güçlendi. Kanımdaki virüs oranı miligramda 500 binin üzerindeydi. Şimdi 50 bine kadar düştü. Altı ayda yaralar kapandı, lekeler azaldı. Psikolojik olarak çok iyiyim. Sağlığım yerinde, mutluyum.” En önemlisi de ölüm psikolojisini atlatmak; “En azından artık ölümü düşünmeden yaşayabiliyorum” diyor. Türkiye’den gelip Erivan’da yaşama sarılanlardan biri de 43 yaşındaki H.T. 2002 yılında mide ağrıları yüzünden gittiği doktorda HIV virüsü taşıdığını öğrendi. Ve psikolojik olarak çöktü: “Yaşamımın bittiğini düşündüm. Sadece çok yakınlarıma söyledim. Eşim çok üzüldü, günlerce ağladı.” Bu sırada Erivan’daki tedaviyi duydu ve kliniğin yolunu tuttu. Belirtiler iyice artmıştı. “Sırtımda, boynumda ağrılar vardı. Gazeteyi tutup okuyamıyordum. Vücudumda yaralar çıkmaya başladı. Vücut direncim çok düşmüştü. ”

‘NORMAL HAYATIMA DÖNDÜM’

Armenicum’a ilk kez kasım ayı başında gelmiş. Şimdi hayatından memnun: “İlk haftadan sonra vücudumdaki yaralar geçti, halsizlik ortadan kalktı. Ama ölmeyeceğimi bilmek müthişti. Bağışıklık sistemimin güçlendiğini söylediler. Şimdi son kez buradayım. Baştaki belirtilerin hiçbiri kalmadı. Ateş, ağrılar, unutkanlık, mide ağrıları yok. Eşim de çok sevindi. Hiç tereddüt etmemişti zaten. Şimdi normal hayatımı sürdürüyorum, korunarak cinsel hayatımız bile sürüyor.” Bir HIV taşıyıcısı olarak klinikte karşılaştığı yakınlıktan da etkilenmiş, H.T.: “Özellikle doktorum Violet Sarkisyan benimle çok ilgilendi. Oysa Türkiye’de bir kan verirken bile hemşireler, doktorlar dokunmaya bile çekinirdi. Herkes tedirgin olurdu. Ben de tedirgin olurdum. İnsanların elini bile sıkmaya çekinirdim, kimseyi öldürmeye hakkım yok diye düşünürdüm.”

Burada daha ucuza yapılır

ARMENICUM Kliniği’nin Türkiye’deki temsilcisi Majak Çakır yeni tedavi yöntemini 2001 yılında öğrenmiş. Bir profesör yakınıyla birlikte Erivan’daki kliniğe gitmiş ve Türkiye’- den hasta getirmek için temsilcilik almış. Gerisi de kendiliğinden gelmiş: “Biz daha bir şey yapmadan ilk hastamız geldi. Çaresiz durumdaydı. Şimdi normal yaşantısını sürdürüyor.” Majak Çakır serumun Türkiye’de de kullanılması için Sağlık Bakanlığı’na başvuru yapacaklarını söylüyor. Çakır, serumun Türkiye’de uygulanmasıyla maliyetlerin önemli ölçüde düşeceğini anlatıyor: “Tedavi için yaklaşık 20 bin dolar istiyoruz. Büyük bölümü yol masraflarına gidiyor. Bunu taksitlere bölüyoruz. Burada bu serum uygulanabilir ve maliyet çok daha aşağıya düşer. Dileyenler www.aidstedavi.com adresindeki internet sitesinden bilgi alabilir.”

Yorumlar kapatıldı.