İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: Umut Kliniği

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da bir dönem KGB’nin kullandığı Armenicum Kliniği şimdi AIDS hastalarının umudu oldu.

Klinikte geliştirilen serum, aralarında Türkler’in de bulunduğu 400 hastada denendi ve başarılı oldu.

Kandaki virüs oranını düşürüyor

Serumun hastalarda bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kandaki virüs oranını azalttığı belirtildi. Klinik yöneticileri gelen hastalardan bugüne kadar kimsenin ölmediğini açıkladı.

“KENDİME ENJEKTE EDEREK DENEDİM”

Yöneticiler serumun Türkiye’de de satışı için Sağlık Bakanlığı’na başvurmayı planlıyor. Dr. Kevorkyan “Serumu 17 gün kendime enjekte ederek denedim” diyor.

AIDS’lileri yaşama bağlayan serum

Erivan’daki Armenicum Kliniği’nde geliştirilen yeni bir serum, AIDS’lilerin bağışıklık sistemini güçlendirerek hayata dönmelerini sağlıyor. Üstelik yan etkisi de yok

Çağın vebası AIDS için bugüne kadar pek çok araştırma yapıldı. Bulunan yeni ilaçlar gönüllü hastalar üzerinde denendi. Bunların hemen hepsinin maliyeti de çok yüksekti. Dahası ancak virüsün erken teşhis edilmesi gibi belirli koşullarda başarılı olabiliyordu. Ermenistan’ın başkenti Erivan’daki laboratuvarlarda geliştirilen Armenicum adlı serum ise AIDS tedavisinde şaşırtıcı sonuçlara yol açtı. 1992 yılından beri pek çok bilim adamının bir arada çalışmasıyla geliştirilen Armenicum, bu güne kadar 400’den fazla HIV virüsü taşıyan hasta üzerinde denendi. Hastaların hemen hemen tamamında kandaki virüs oranı düşerken, vücudun bağışıklık sisteminin güçlendiği gözlendi. Üstelik, Batı’daki benzer tedavilerin yirmide biri gibi bir maliyetle başarılıyordu.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

İlk kez Sabah’ın Pazar eki Aktüel Pazar aracılığıyla AIDS’li bir Türk hasta tarafından kamuoyuna aktarılan Armenicum için bu kez Erivan’a, askerler tarafından korunan bir binada bulunan Armenicum Kliniği’ne gittik. Projenin yöneticisi Leon Kevorkyan, Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Başkanı Leon Muhtaryan ve kliniğin yöneticisi Harutyan İsrailyan ile konuştuk. Dünyanın dört bir yanından hastaların tedavi için geldiği klinikte Türk hastalarla da görüştük. İlk kez 1998 yılında insanlar üzerinde denenen ve ağır bir evreye gelmiş üç hastanın da ayağa kalkmasını sağlayan Armenicum HIV virüsünü yok etmiyor, ancak virüsün bağışıklık sistemini zayıflatmasını engelliyor. Hastaların yüksek ateş, halsizlik, vücutta beliren yaralar gibi AIDS belirtilerinden kurtularak günlük hayatlarını sürdürebilmelerini sağlıyor. En önemlisi de hastalara ihtiyaç duydukları psikolojik destek sağlanarak, toplumla birlikte yaşamaları sağlanıyor.

İKİ HAFTA SERUM YÜKLENİYOR

Tedavide hastalara üç-dört hafta aralıklarla serum yüklemesi yapılıyor. Her yüklemeden sonra hastanın seruma tepkisi, bağışıklık sistemindeki değişimler ve kandaki virüs miktarı ölçülüyor. Hastanın tedaviye verdiği yanıta göre üç ya da dört kez yapılan yüklemeden sonra, en az iki yıl boyunca hastalar başka ilaca gereksinim duymuyor. AIDS’in yol açtığı halsizlik, ateş, yorgunluk gibi belirtilerle karşılaşmadan hayatlarını sürdürüyorlar. Armenicum serumu bugüne kadar aralarında Türkler’in de bulunduğu 400’den fazla hasta üzerinde uygulandı. Hemen hepsinde de vücudun bağışıklık sistemi gözle görülür biçimde güçlenirken, kandaki virüs oranı önemli ölçüde azaldı. Enstitü yöneticileri bugüne kadar kliniğe başvuran hastalar arasında AIDS nedeniyle ölen hiçbir vaka olmadığını belirtiyorlar.

Yorumlar kapatıldı.