İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Hz İsa´yı kim öldürdü

Mel Gibson’ın çektiği ‘‘İsa’nın Acıları’’ filminin yarattığı tartışma, 25 Şubat’taki vizyona giriş tarihi yaklaştıkça giderek büyüyor. Gibson, İsa’nın ölümünden Yahudileri sorumlu tutmak ve peygamberi çarmıha gerdiren Romalı Vali Pilate’yi müşfik biri gibi göstermekle suçlanıyor.

OSCAR ödüllü Mel Gibson’ın Hz İsa’nın son 12 saatini konu alan ‘‘İsa’nın Acıları’’ isimli 25 milyon dolarlık yapımı tarihin en dinamit sorusunu bir kez daha tetikledi: ‘‘Hz İsa’yı kim öldürdü?’’

Newsweek Dergisi, son sayısında objektif bir bakış açısından bu sorunun cevabını bulmaya çalışıyor. Mel Gibson’ın filmine göre İsa isimli Celileli Yahudi şifacı son yıllarda halkın büyük ilgisini çekiyordu. Hamursuz bayramına katılan pekçok hacıya göre o ‘‘Mesih’’ti, Roma yönetimine son verip İsrail’e ışığı getirip Tanrı’nın Krallığı’nı kurabilirdi. Halk İsa’ya akın ediyordu, bu da Kudüs’teki dengeleri bozabilirdi. Kudüs’te, Tapınak’taki Yahudi ruhbanı da Romalıların bu görüşüne katılıyordu, kentte huzurun korunması gerekiyordu. Yahudi din adamlarının başı Caiaphas, İsa’nın tutuklanmasına karar verdi.

KÜFÜRLE SUÇLANDI

Hz İsa, tutuklandıktan sonra Caiaphas’ın önüne getiriliyor. Yahudi din adamı, ‘‘Sen Mesih misin’’ diye soruyor. Hz İsa ise, ‘‘Evet benim’’ diyor ve kendini ‘‘İnsanın oğlu’’ olarak tanımlıyor. Dini otoritelere göre ‘‘İnsanın oğlu’’ ile ‘‘Tanrı’nın oğlu’’ o dönemde aynı anlama geliyordu. Hz İsa, küfürle suçlanıp çarmıha gerilmeye mahkum ediliyor.

Filmde Caiaphas, kızgın bir halka liderlik eden bir din adamı gibi aktarılırken, Pilate infaza zorlanan sempatik bir yönetici olarak yansıtılıyor.

Filmde dört İncil yazarının İsa’nın çarmıha gerilmesiyle ilgili anlattıkları dikkate alınmış. Mel Gibson sıkı bir Katolik, İkinci Vatikan Konseyi’nin (1962-65) kabul ettiği birçok reformu tanımıyor. Konsey, İsa’nın çarmıha gerilmesiyle ilgili suçlamaları ortadan kaldırmıştı. Şimdi filmin yeniden Yahudileri zan altında bırakmasından endişe ediliyor. Romalı tarihçiler Josephus ve Tacitus’a göre göre İsa, vali Pilate tarafından çarmıha yollandı. Romalı Vali, Caiaphas’ın üstüydü, Yahudi din adamının ne zaman cüppe giyeceğine ne zaman Tapınak’ta ayin yapılacağına bile o karar verirdi.

Kilise destekliyor

Aramice ve Latince çevrilen İngilizce alt yazılı filmde acayip vahşi görüntüler yer alıyor. Filmi özel gösterimde izleyenlerden biri de Papa İkinci Jean Paul. Filmi beğendi ve ‘‘Olduğu gibi yansıtılmış’’ dedi. Film, 25 Şubat’ta yani Paskalya’dan önceki perhizin ilk çarşambası ABD’de vizyona girecek.

Yorumlar kapatıldı.