İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

akşam: Dini simgelere yasak

Fransa’da türban, kipa, haç gibi dini simgeleri okullarda yasaklayan tasarı Ulusal Meclis’te ezici çoğunlukla kabul edildi. Geniş yankı uyandıran tasarı 3-4 Mart tarihlerinde Senato’da görüşülecek

Fransa’da, devlet okullarında açık dini simge ve giysilerin yasaklanmasını öngören yasa tasarısı parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis’te oylanarak kabul edildi. Tasarı, 494 ‘Evet’ oyuna karşı, 36 ‘Hayır’ oyuyla kabul edildi. Tasarı için geçtiğimiz hafta Fransa Meclisi’nde ateşli tartışmalar yaşanmıştı. Gerek Fransa’da gerekse Müslüman ülkelerde geniş yankı uyandıran tasarı, 3-4 Mart’ta Senato’da da tartışılarak oylanacak.

Fransız halkı ve öğretmenler tarafından büyük destek gören tasarı, yasalaşması halinde gelecek öğrenim yılında yürürlüğe girecek. Tasarı, devlet okullarında türban, büyük haç kolye ve kipa gibi berelerin yasaklanmasını öngörüyor. Tasarıyı sunanlar bunun ‘İslam’la mücadele tasarısı olmadığını” belirtirken, köktendinciliklere karşı ‘gerekli” olduğunu savunuyordu. Bazı milletvekilleri ise, tasarının, Müslümanlar’ın Fransız toplumuna entegre olmalarını engelleyeceği uyarısında bulunuyor. Fransa’da çoğu Kuzey Afrika kökenli 5 milyon civarında Müslüman’ın yaşadığı tahmin ediliyor.

‘İNSAN HAKLARI İHLALİ’

Fransa’daki oylamanın ardından insan hakları örgütleri, yasaklamanın insan hakları ihlali olduğunu ileri sürdüler. İktidardaki Halkçı Hareket Birliği Partisi’ne üye kimi milletvekilleri tasarıya ret oyu verirken, Fransa’nın yanlış yolda olduğunu belirttiler. Milli Eğitim Bakanı Luc Ferry ise tasarının yasalaşmasının ardından okullarda uygulanabilmesi için hazırlanacak genelgeyi dini liderlerle birlikte yazacağını söyledi. Son yıllarda Fransa’da ırkçılığın arttığına dikkat çeken Ferry, ‘Söz konusu tasarı, sınıfların dini militan cemaatlerin arasında bölünmesini de engelleyecektir’ diye konuştu. Meclis Başkanı Jean-Louis Debre ise ‘Bu oylama, okulların militanların değil, öğrenmenin yeri olduğunu bir kez daha teyit etti’ dedi.

HİLAL’E BANDANA SERBEST

Tasarı kabul edilirken, Fransa’nın doğusundaki Alsace bölgesinde, türban taktığı için okuldan atılan 11 yaşındaki Türk kızının bandana takarak başka bir okulda tekrar derslere girmesine izin verildi. Hilal isimli Türk kızı, Thann kasabasında eğitim gördüğü ‘Charles-Walch” ortaokulundan, türban taktığı gerekçesiyle kasım ayında atılmıştı. Yine aynı kasabada bulunan ‘Remy-Saesch” ortaokulu, Türk kızının bandana takması koşuluyla derslere girmesine izin verdi.

SIRADA ALMANYA VAR

Almanya’nın Hessen eyaletinde iktidarda bulunan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), eyalette sadece Müslüman öğretmenlere değil, tüm kamu görevlilerine başörtüsü yasağı getirilmesini istiyor. CDU Hessen Eyalet Meclisi Grubu Başkanı Franz Josef Jung, bu yönde hazırlanan yasa tasarısını Wiesbaden kentinde tanıtırken yaptığı konuşmada, ‘Başörtüsü siyasi bir gösteri ve baskının bir sembolü. Bu nedenle anayasaya aykırı” şeklinde görüş belirtti.

Yorumlar kapatıldı.