İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Manastır unutulunca Mardin dünya mirası olamadı

Mardin’in Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için 15 Ocak 2002 tarihinde UNESCO’ya gönderilen başvuru dosyası eksik olduğu gerekçesiyle geri çekildi.

Dosyanın geri çekilmesinde, şehir dışında bulunan Süryanilere ait Deyrulzafaran Manastırı’nın imar planına alınmamasının etkili olduğu öğrenildi.

Mardin’in Dünya Mirası Listesi’ne alınması için Mardin Kültür Müdürlüğü ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan bir dosya, 15 Ocak 2002’de UNESCO Dünya Mirası Merkezi’ne gönderildi. UNESCO, dosya ile ilgili yerinde incelemelerde bulunmak için Dünya Anıtlar ve SİT’ler Birliği’nden (ICOMOS) bir yetkiliyi 19 Temmuz 2002’de Mardin’e gönderdi. ICOMOS yetkilisinin yaptığı incelemenin ardından hazırlanan raporda, Mardin’in Süryani Ortodokslarının merkezi olduğu, 4. yüzyıldan kalan Deyrulzafaran Manastırı’nın ‘dinî’ referans olabileceği belirtildi. Ancak Deyrulzafaran Manastırı’nın Mardin SİT alanı sınırları içinde yer almaması dolayısı ile başvuru dosyasının eksik olduğu kaydedildi. ICOMOS yetkilileri, adaylık dosyasına Deyrulzafaran Manastırı’nın da dahil edilmesinin uygun olacağını bildirdi.

Ancak söz konusu manastırın restorasyonu için başlatılan projeler bir türlü tamamlanamadı. Mardin Koruma Amaçlı İmar Planı ile ilgili GAP İdaresi Başkanlığı’nca belirlenen değişikliklerin Mardin Belediyesi tarafından gerçekleştirilip onay için GAP İdaresi’ne iletilmemiş olması, dosyanın hemen güncel-lenmesini engelledi.

Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, dosyanın yeniden düzenlenmesi için geri çekilmesine karar verildi.

Mardin Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeyhmus Dinçer, Mardin’in Dünya Mirası Listesi’ne alınması için UNESCO’ya yapılan başvurunun bazı eksikler tamamlanmadığı gerekçesiyle geri çekildiğini söyledi. Dinçer, başvurunun yıl sonuna kaldığını kaydetti. ICOMOS yetkililerinin dosyada 4 önemli eksik bulduğunu belirten Dinçer, “Eksiklerin giderilmesi için ICOMOS yetkilileri bizleri uyarmıştı. ICOMOS Managment planında 4 talepte bulundu. Bunlar, Deyrulzafaran’ın imar planına alınması, dijital harita, şehrin video görüntüsü ve envanter dökümü. Bunlar hazırlanmadığı için ICOMOS bizi uyardı. Bu projeyi gerçekleştirmek için de en az 100 bin dolara ihtiyacımız var. Bu nedenle dosyayı geri çektik. Deyrulzafaran Manastırı’nı imar planına alıp diğer eksikleri de tamamlayarak, 2004 yılı sonlarında adaylık için başvuracağız.” dedi.

Mardin Mimarlar Odası Başkanı Yılmaz Altındağ ise Mardin’in UNESCO dosyasının geri çekilmesinin tamamen dosyadaki eksiklikler yüzünden olduğunu ifade ederek, eksiklerin tamamlanması gerektiğini belirtti. Altındağ, “Dosyanın eksik bırakılması zaman kaybına neden oldu. Bu da Mardin’e büyük zarar veriyor. Artık herkesin bu işi ciddiye alması gerektiğine inanıyorum. Özellikle milletvekillerimizin pasifliği yüzünden gerekli destek sağlanamadı. Dosyanın tamamlanması için hemen hemen bir yılımız var. Bu süre zarfında artık herkes bu işe destek vermeli.” diye konuştu.

31.01.2004

Şeyhmus Edis

Mardin

Yorumlar kapatıldı.