İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Soykırım sözünü kitaplardan çıkaralım

Doğan ULUÇ

“Tarihte Ermenilerin de, bizim de yaptıklarımız var. Önemli olan güçlü olmaktır. Eğer güçlü olmazsanız size çok elbise dikerler. Güçlü olursanız bunların hepsi ortadan kalkar.”

Biz tarih kitaplarımızdan soykırımı falan-filan, bunların hepsini çıkarmak istiyoruz. Tarihte Ermenilerin de, bizim de yaptıklarımız var. Biz kendimizi anlatalım. Önemli olan güçlü olmaktır. Eğer güçlü olmazsanız size çok elbise dikerler. Güçlü olursanız bunların hepsi ortadan kalkar.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Ermenilere yönelik tarihi bir çağrıda bulunarak, ‘‘Biz tarih kitaplarımızdan soykırım ve benzeri konuların hepsini çıkarmak istiyoruz’’ dedi ve aynı yaklaşımı kendilerinden de görmek istediği mesajını verdi.

Erdoğan, New York’taki Türk Evi’nde önceki akşam ABD’de yaşayan Türklerle bir araya geldi. Bir Türk vatandaşının Ermeni soykırımı iddialarının sık sık gündeme getirilmesinden yakınması üzerine Erdoğan, ‘‘Biz müdafaada bir siyaset düşünmüyoruz. Biz taarruzda bir siyaset düşünüyoruz. Devamlı müdafaada kalırsanız işiniz hep bunlara cevap yetiştirmeye kalır’’ dedi.

ONLAR DA YAPTI, BİZ DE

Erdoğan Ermenilere yönelik şu önemli mesajı verdi:

‘‘Biz tarih kitaplarımızdan soykırımı falan-filan, bunların hepsini çıkarmak istiyoruz. Tarihte Ermenilerin de, bizim de yaptıklarımız var. Biz kendimizi anlatalım. Önemli olan güçlü olmaktır. Eğer güçlü olmazsanız size çok elbise dikerler. Güçlü olursanız bunların hepsi ortadan kalkar.’’

Erdoğan, bu konuların tarihçilerin işi olduğunu ve tarihçilere bırakılması gerektiğini vurgulayarak, ‘‘Biz bugüne, geleceğe bakalım’’ diyerek, Ermenilerden de artık soykırım iddialarını bir kenara bırakmalarını istedi.

Erdoğan’ın yakın çevresi ise Hürriyet’e yaptıkları değerlendirmelerde, Başbakanın bu çağrısının Ermenilerin yanısıra, Yunan ve Rum’lara da önemli bir mesaj olduğunun altını çizdiler.

KAPIYI AÇABİLİRİZ SİNYALİ

Erdoğan, Ermenistan’a yönelik önemli bir başka mesaj daha vererek, aradaki sınır kapılarının açılabileceğine ilişkin bir sinyal de verdi.

Sınır kapılarının açılması yönünde bölge kentlerinde yaşayanlardan yoğun talepler geldiğine dikkat çeken Erdoğan, Türkiye’nin uzattığı dostluk elinin karşılıksız kalmaması halinde, bunun gerçekleşebileceği imasında bulunarak, şöyle dedi:

‘‘Biz ne kadar yaklaşıyorsak sizler de o kadar yaklaşın. Çünkü artık dünyada basit lobilerle bir yere varılmaz.’’

Türkiye olarak dostluk elini uzattıklarını, bu elin karşılıksız kalmamasını istediklerini söyleyen Erdoğan, ‘‘Biz yaklaşalım onlar uzaklaşsın’’ diyerek, şöyle devam etti:

O KARAR NE YAZAR

‘‘Bir bakıyorsunuz dünyanın herhangi bir ülkesinin parlamentosu Ermenilerle ilgili bir karar alıyor. Bu ne yazar, neyi ifade eder? Davos’ta İsviçre Başbakanı’yla görüşmemde bunu kendisine de söyledim. Parlamentolarının bu konuda aldığı kararı hatırlatarak, ‘bu karar neye yarar. İsviçre böyle bir karar alırsa bu sadece ilişkilerimizi zedeler. İsviçre’de 100 bin Türk var, 5 bin de Ermeni. Siz 5 bin Ermeni için 100 bin Türk’ü karşınıza alıyorsunuz’ dedim.’’

ABD’de siyasete katılın

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, ABD’de yaşayan Türklerden siyasete katılmalarını istedi. Erdoğan, Türk Evi’nde görüştüğü ABD’de yaşayan Türk vatandaşlarına seslenirken, ABD’ye yaptığı geziyi bereketli hale getirme gayreti içinde olduğunu söyledi. ABD’de yaşayan Türklere ülke için büyük görevler düştüğünü ve ülke için lobiler, kulisler yapmaları gerektiğini belirten Erdoğan, burada siyaset yapma hakkı elde eden Türklere, yerel siyasi faaliyetlerde aktif olma, rol alma çağrısında bulundu. Erdoğan, aktif siyasete katılmalarını istediği Türklerden, ‘‘Onlar da sizin bu desteğinizin farkında olsunlar’’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.