İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Ararat filminden sonra tütünleri de sorun oldu

“Ararat’’ isimli filmden sonra aynı isimle sigara üretimi yapan Yunan ortaklı International Masis Tabac’ın (IMT), ürettiği ‘’Samsun tipi’’ tütünü satmak için British American Tobacco (BAT) ile anlaşması, Türkiye’de tepkiye neden oldu.

Yurtdışına çıkışı yasak olan, ancak yıllar önce kaçırılarak Ermenistan’da ekimine başlanan Samsun tipi tütün, gerçek Samsun tütününe rakip oldu. IMT firmasının bağlı bulunduğu Grand Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Grant Vardanyan’ın geçen yıl 600 ton ihraç ettikleri Samsun tipi tütün için BAT ile anlaştıklarını ve üretimi 2 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini açıklaması, Türkiye’de tepkiye neden oldu.

Yıllık ortalama 3 bin ton Samsun tütünü alan Sunel Ticaret Türk Yönetim Kurulu Üyesi Noyan Gürel, Ermenistan’da üretilen Samsun tipi tütünün gerçek Samsun tütününün kalitesine yaklaşamadığını, ancak buradaki üretimin uzun vadede tehdit oluşturduğunu kaydetti. Türkiye’de yetişen şark tipi tütünlerin dünyanın çeşitli bölgelerinde üretilmeye çalışıldığını kaydeden Gürel, şu ana kadar Türkiye’nin kalitesinin yakalanamadığını söyledi. Gürel, şöyle konuştu: ‘’Ermenistan’ın sattığı 600 tonluk miktar oldukça yüksek. Ancak bu, sigarada dolgu maddesi olarak kullanılan ucuz tütünlerdir. Türkiye’de devlet desteği olduğu dönemde stoklarda bulunan ucuz ürünler, dolgu ürünü olarak satılıyordu. Devlet desteğinin kalkmasıyla uluslararası alıcılar bu tip tütünler için diğer pazarlara yöneldi. BAT firması da zannediyorum ucuz fiyatlı ürünler için IMT ile anlaştı.’’

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Özgener de Ermenistan’ın BAT’a sattığı miktarın “çok ciddi’’ olduğunu kaydederek, “Samsun tipi tütünün en büyük alıcısı BAT firmasıdır. Ermenistan tütününü Türkiye’ye alternatif görürse, sektöre çok olumsuz bir etkisi olur. Ancak Ermenilerin aynı kaliteyi tutturamayacağını, Samsun tipi tütün satışlarının da belli bir sınırda kalacağını tahmin ediyorum.’’ diye konuştu.

TEKEL Bafra Yaprak Tütün İşletme Müdürü Cafer Varlı, bu üretimin fiyatların yükseleceği yönündeki beklentilerini “suya düşürebileceğini.’’ söyledi. Varlı, “Yunanistan’ın AB üyeliği nedeniyle tütün üretiminden çekilmesinin fiyatları yükseltmesini bekliyorduk. Ancak uluslararası alıcıların fiyatta belirleyici olmamamızı engellemek için Makedonya ve Romanya’dan sonra Ermenistan’ı da üretim merkezi haline getirmeye çalıştığı anlaşılıyor. Bizim için eskisinden farklı bir durum olmaz.’’ dedi. İzmir, aa

Yorumlar kapatıldı.