İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: İLHAM ALİYEV AZERBAYCAN’İ İLK DİPLOMATİK HATASINI YAPTI

Ermenistan Dışişleri bakanı Vartan Oskanyan’ın “Ermenistan Dışişeri bakanlığının 13 Ocak’ta Azeri yönetiminin talep ve müdahalesiyle Ermenistan Savunma Bakanlığı heyetine, NATO “barış adına işbirliği- Ortak mükemmel çaba-2004” tatbikatları ön planlama konferansına katılmaları için Istanbul havaalanında Bakü’ye gitme izni vermemelerinden” ötürü derin endişelerini ifade etmiş, Bakü’nün tavrını “Barış adına işbirliği” programının lafzına ve ruhuna ve mantığa karşı olmasından ötürü kınamıştı. Buna cevaben yaptığı açıklamada Azerbaycan dışişleri bakanı Vilayet Güliyev “Ermenistan’ın Azerbaycana yönelik agresör olmasını”, “İki ülke arasında devletlerarası ilişkilerin olmaması”, “iki devlet arasında uluslararası hukuki bazanın olmadığı” dolayısıyla “Azerbaycan’ın kendi ülke sahasında askeri nitelik taşıyan etkinliklerde Ermenistan’ı reddetmeye hakkı olduğunu” hatırlattı.

Bu bilindiği gibi, Güliyev’in çelişkili açıklamalar yaptığı ilk olay değil. Azeri Dışişleri bakanı 11 Ocak’ta Bakü ANS Tv’sine yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın Azerbaycan’ı devlet olarak tanımamasından ötürü, Bina havaalanında ermeni subaylaraın vize alamıyacağını söylemişti. Oskanyan subaylar için vize alınması ve Istanbul yoluyla subayların gitme tavsiyesinin NATO tarafından hatırlatıldığını söyledi. Istanbul Azerbaycan konsolosu İbrahim Nabioğlu “Trend” Ajansına yaptığı açıklamda ne ermeni tarafının ne de NATO’nın ermeni askerler için vize talebinde bulunmadığını iddia etti. Nebioğlu başvuruda bulunsalardı dahi, konferansa yetişemiyeceklerini, zira vizeler için 3 gün gerektiğini söyledi.

Bütün bunlar Ermeni subayların Azerbaycan’a girmemesi için yapılan müdahalelerin dolaylı kanıtları. Ermenistan ise NATO “Barış adına işbirliği-En iyi ortak çaba-2003” tatbikatlarına katılmak için Azerbaycan’ı davet etmiş, ancak Bakü daveti reddetmişti.

Azerbaycan basınında resmi Bakü’nü tavrını eleştiren yazılar yayımlannakta, “Zerkalo” gazetesi 3 ermeni subayın Bakü’yü ziyaretine ilişkin oluşturulan gürültiyü “sahte vatanseverlik olarak değerlendirmekte” . Gazete “ura-vatanseverler”in, Ermenistan başbakanı veya son günlerde Bakü’de bulunan ermenistan İçişleri bakan yard. İlişkin gürültü çıkarılmamasını anlamadığını belirtmekte ve eklemekte “Biz sadece bizimkilerin üzerine işemeye kadiriz” .

Tatul Hagopyan

Yorumlar kapatıldı.