İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sansursuz: Gül´den Ermenistan´a Mesaj

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Yukarı Karabağ’daki Ermeni işgali kalkmadan Türkiye’nin Ermenistan sınırını açmayacağını söyledi.

Azerbaycan’a resmi ziyarette bulunan Gül, Başbakan Artur Rasizade ile görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Vilayet Guliyev ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Yukarı Karabağ sorunuyla ilgili olarak, Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinin Ermenistan tarafından işgal edildiğini ve konuya Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözüm istediklerini belirten Gül, sorunun sulh yoluyla, hak ve hukuka uygun şekilde hal olması arzusunu dile getirdi.

Gül, işgal sürdüğü müddetçe şüphesiz ki barıştan bahsetmenin zor olacağını, konunun diyalog yoluyla çözülmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

”Dağlık Karabağ’daki işgal kalkmadan sınırların açılması diye bir şey söz konusu değildir” diyen Gül, ileride Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan’ın üçlü olarak biraraya gelmeyi planladıklarını, ancak bu görüşmelerin yeri ve zamanı konusunda henüz bir karar alınmadığını belirtti. Gül, çözümün diyalogdan geçtiğine vurgu yaparak, ”Ortada bir mesele var. Bunun çözümü için uğraşmamız gerekir” diye konuştu. Azeri yetkililere, reformların ülkenin yararına olduğunu anlattıklarını söyleyen Gül, dünyanın bir yarış içinde olduğunu ve bu yarışta bir ülkenin yerini sağlamlaştırmasının ekonomik ve siyasi reformlarla olabileceğini kaydetti.

Gül, Azerbaycan’ın Avrupa Konseyi’ne üye olduğunu hatırlatarak, bu durumda belirli bir süre içinde Avrupa Konseyi kriterlerinin Azerbaycan için de şüphesiz ki uygulanacağını kaydetti. Türkiye olarak Azerbaycan’ın NATO ile işbirliğini desteklediklerini kaydeden Gül, bunun bir gerginlik değil, istikrar getireceğini belirtti. Gül, Azerbaycan’daki yeni hükümetin göreve gelmesiyle ülkede başlayan yeni dönemin hayırlı olmasını dileyerek, iki ülkenin ortak çıkarlar doğrultusunda projeler geliştirmesi ve halkların da bunun faydasını görmesinin gerekliliğini vurguladı. Ticaret ve sanayi alanında işbirliğine daha çok ağırlık vermek gerektiğini belirten Gül, bugünkü görüşmelerinde yatırım olanaklarını ele aldıklarını söyledi.

İncirlik’in statüsü değişmedi

Gül, İncirlik’in statüsünün değişeceğine dair anlaşmaya varıldığı haberlerinin hatırlatılması üzerine, yeni bir statünün söz konusu olmadığını kaydederek, İncirlik’in savaş ve askeri operasyonlar için değil, insani amaçlı ve Irak’taki Amerikalı personelin gidiş-gelişi için kullanıldığını ve bu şekilde kullanılmaya devam edeceğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Gül, ABD Başkanı George Bush’un Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis’e gönderdiği Kıbrıs konusundaki mektubun bir benzerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da gönderip göndermediği yönündeki bir soru üzerine de, Türkiye-ABD ilişkilerinin çok yaygın ilişkiler olduğunu ve bu açıdan birçok mesajın gidip geldiğini, çeşitli meselelerin bu çerçevede halledildiğini ifade etti

Yorumlar kapatıldı.