İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Ararat filminin gösteriminden vazgeçildi

Ermeni asıllı Kanadalı yönetmen Atom Egoyan’ın tartışmalı filmi “Ararat”ın gösterimden çekildiği açıklandı. Filmi ithal eden Belge Film tarafından yapılan yazılı açıklamada “vatandaşların arzusuna uyarak” filmin gösteriminden vazgeçildiği belirtildi.

“Ararat’ın yayın haklarının Türkiye üzerinde ikinci bir ‘Gece Yarısı Ekspresi’ imajı yaratılmaması için” satın alındığı kaydedilen açıklamada, filmin Türkiye düşmanlığı tezlerinin dünyada da tepkiyle karşılandığına dikkat çekildi. “Siyasi iktidarın yasakçı bir zihniyet içinde olmadığını, tüm dünyaya Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’nun demeciyle ilan ettiği” anlatılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Türkiye, bu filmdeki iddiaları ciddiye almadığı gibi hiçbir çekince göstermeden uygar devletlere yaraşır biçimde filme gösterim izni vermiştir. Devlet kendisine karşı yapılmış bu filme izin vermekle, kültür ve sanat alanında düşünce devrimi olarak algılanacak bir yenilik ortaya koymuştur. Bu durum ülkemiz yaratıcıları için yeni ufuklar açacağı gibi, Türkiye’yi de dış dünyada daha güçlü hale getirecektir.”

Belge Film’in yazılı açıklama yaptığı saatlerde Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nde (TÜRSAB) gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplandıran Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ise Ararat’ın gösterim haklarının Türkiye’ye verilmesinin arkasında provokasyon olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu oyunun içerisine düşmeyeceğini belirten Mumcu, “Bekledikleri şey, Türkiye’nin buna çok büyük tepki göstermesi, yasaklaması, birtakım olaylara meydan vermesi, bunun dünya kamuoyuna haber olarak yansıması ve böylece ‘Bakın işte Türkler ne kadar barbar, ne kadar demokrasiden, hoşgörüden uzak insanlar’ demenin fırsatını yaratmaktır. Bu, bir provokasyondur.” dedi. Son derece soğukkanlı ve sağduyulu davranarak buna fırsat vermediklerini söyleyen Mumcu, bazı çevrelerin filme ilişkin tepkilerini de şöyle değerlendirdi: “Bazı çevreler kamuoyunun gündemine gelme ihtiyacı içinde oldukları, kamuoyunun gündemine gelebilmenin başka bir fırsatını üretemedikleri için bu gibi şeyleri fırsat olarak kullanıyor. Dolayısıyla bizim ülkeyi sakındığımız provokasyonu, ülkenin adeta gerçeği haline getirmeye çalışıyorlar. Çok şükür ki bir etkinlikleri yok. Çok fazla insan onları ciddiye almıyor Türkiye’de.” Erkan Mumcu, filmin Türkiye’de ticari şansının da olmadığını söyledi. Kültür-Sanat

Yorumlar kapatıldı.