İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yalçın Doğan: Bolsahay FM yayında ya Ararat?..

Yalçın Doğan

FİLMİ, bir köşe yazısından öğreniyor Belge Film sahibi Sabahattin Çetin. Hemen harekete geçiyor.

Türkiye üzerinden bir yükü kaldırmak amacıyla, o filmi getiriyor. Anlamlı bir girişim. Ne var ki…

Ermeni soykırım iddiaları, yeniden bir filme konu oluyor. Mısır doğumlu, Kanada’da yaşayan Ermeni yönetmen Atom Egoyan’ın imzasını taşıyan Ararat filmi, baştan sona bize küfür yağdırıyor. Türkler’in Ermeni kadınlara tecavüz ettikleri, Ermeniler üzerine gazyağı döküp yaktıkları, Ermeniler’i asıp kestikleri gibi, saçma sapan iddialar, filmin ana teması. Ama, buna karşılık, aynı filmde Türk diplomatlarını öldüren Ermeni teröristler baş tacı!..

Ararat Toronto, Paris, Erivan ve Kahire’de gösterime giriyor. Hatta, ABD’de Kongre üyelerine gösteriliyor. Ama, sadece tek yanlı değil, aynı zamanda kötü bir film. Dolayısıyla, ticari açıdan da, siyasal açıdan hiç tutmuyor.

BOZULAN OYUN

Ermeni yönetmenin amacı, bu filmi Türkiye’de oynatmak isteyecek, Türkiye izin vermeyecek ve yönetmen de bunu iki türlü kullanacak. Hem film lehine ticari amaç, hem Türkler aleyhine siyasal amaç.

Ancak, bu propaganda tutmuyor. Film, Değerlendirme Kurulu’ndan geçiyor ve Türkiye filmin gösterimine izin veriyor. 16 Ocak’ta gösterim için İstanbul’da birkaç sinema salonu ile anlaşma sağlanıyor.

Filmi getiren Sabahattin Çetin, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ile, bir sinema yasa taslağı üzerinde çalışmalar nedeniyle, birkaç kez bir araya geliyor. O buluşmalarda, Bakan Mumcu, filmin getirilmesinden duyduğu memnuniyeti belirtiyor. Devlet hoşgörülü yaklaşıyor. Zaten, propagandayı bozan da bu uygar tutum.

MHP ÇOMAĞI

Ancak, bu arada bazı MHP militanları, artık çoktan unutmak istediğimiz 70’li yılların Ülkücü zoruyla ayağa kalkıyor. Filmin gösterimini engelleyeceklerini ilan ediyor!..

Sabahattin Çetin, bunun üzerine geçen cumartesi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye e-mail, hafta başında da bir mektup gönderiyor, bu tepkileri önlemesi için. Ama, Bahçeli bunlara yanıt vermiyor.

Tersine, Ülkücüler daha da militan tavır takınarak, sinema salonlarını tehdit ediyor. Ararat’ı getiren Belge Film de, filmi gösterimden çekiyor.

Yazıklar olsun!.. Türkiye’nin jesti, kendini bilmez birkaç militana kurban ediliyor!.. O zaman, kim, neye tepki veriyorsa, hemen vazgeçelim!.. Bizim amaçlarımızı birkaç militan mı belirliyor?.. İzni onlardan mı alıyoruz?..

MUMCU SÖZ VERDİ

Oysa, bu kadar basit değil!.. Dün Bakan Erkan Mumcu’yu arayarak, soruyorum. İşte, Mumcu’nun yanıtı:

‘‘MHP baskısıyla ilgisi yok. Filmin gösterim hakkı alınırken, Türkiye yasaklar, sanıldı. Yasağın propagandası yapılacaktı. Biz izin verince, şaşırdılar. Ama, öyle kaba bir propaganda film ki, ticari değil. Onun için, MHP baskısını mazeret göstererek, filmi geri çekiyorlar.’’

Mumcu, dün söz veriyor:

‘‘Ben söz veriyorum. Eğer, bir güvenlik kaygısı varsa, söz, güvenliği sağlayacağım.’’

Bu durumda Ararat’ı oynatmak gerek!..

ERMENİCE RADYO

Kaldı ki, Türkiye, AB Demokratikleşme Paketleri ile değişiyor.

Bu paketlerle, Kürtlere kendi dillerinde yayın ve eğitim olanağı veriliyor. Aynı olanaktan Ermeniler de yararlanıyor.

İşte, Bolsahay FM. Ermenice yayın yapan radyo devreye girmek üzere. Bu radyoyu, aynı isimli bir TV kanalının izlemesi de, gündemde.

Birkaç militan bunu önleyebiliyor mu?.. Hayır!.. O zaman, Bakan Mumcu’ya kulak vermek gerek. Güvenlik için söz verdiğine göre, sinema salonlarını ikna edip, Ararat’ı yeniden gösterime sokmak gerek.

Madem ki, amaç Türkiye üzerinden bir yükü kaldırmak, bundan dönmek yanlış!..

Yorumlar kapatıldı.