İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Belge Film ‘Ararat’ın gösteriminden vazgeçti

8 Ocak 2004 — Belge Film’den yapılan yazılı açıklamada, “Ararat filminin yayın haklarını, Türkiye üzerinde ikinci bir ‘Gece Yarısı Ekspresi’ imajı yaratılmaması için satın almış oldukları” kaydedildi.

“Filmin, Türkiye düşmanlığıyla ilgili tezlerinin de dünyada tepkiyle karşılandığı ve filmin başarısız filmler müzesinde yerini aldığı” vurgulanan açıklamada, “Türkiye, bu filmdeki iddiaları ciddiye almadığı gibi hiçbir çekince göstermeden uygar devletlere yaraşır biçimde filme gösterim izni vermiştir” denildi.

“BU DURUM ÜLKEMİZ YARATICILARINA YENİ UFUKLAR AÇACAK”

“Siyasi iktidarın yasakçı bir zihniyet içinde olmadığının, tüm dünyaya Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’nun demeciyle ilan edildiği” anlatılan açıklamada, “Devlet, kendisine karşı yapılmış bu filme gösterim izni vermekle, kültür ve sanat alanında düşünce devrimi olarak algılanacak bir yenilik ortaya koymuştur. Bu durum ülkemiz yaratıcıları için yeni ufuklar açacağı gibi, Türkiye’yi de dış dünyada daha güçlü hale getirecektir.

Öte yandan bir-iki sinemada oynatılıp sonra da unutulacak olan bu ‘önemsiz filme’ toplumumuzun bir kesimi layık olmadığı bir ehemmiyet vererek, filmin gösterimine karşı çıkmışlardır. Biz bu hassasiyeti görmezlikten gelemeyiz” görüşlerine yer verildi.

“Devletin, gösterimine izin verdiği bir filmin, sinemalarda güvenlik içinde gösterilmesini sağlamak konusunda kendilerine yeterli güvenceyi verdiğine” de dikkat çekilen Belge Film’in açıklamasında, “Ancak polis veya kolluk kuvvetleri gözetiminde filmi seyrettirme garipliğini, modern toplumun vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş Türkiye’ye yakıştıramadığımız için, filmin gösterimini istemeyen vatandaşlarımızın arzusuna uyarak filmi gösterimden kaldırıyoruz” denildi.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MUMCU SEVİNDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu da, “çok kaba, tarihi ve bilimsel gerçeklerle uyuşmayan, estetik değer taşımayan bir propaganda filmi” olan ‘Ararat’ın gösterim haklarının Türkiye’ye verilmesinin arkasında yatanın provokasyon olduğunu vurgulayarak, “Türkiye bu oyunun içerisine düşmeyecektir. Biz o çocukluk evrelerini geçirdik. Bu numaralar bize sökmez” dedi.

Bakan Mumcu, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ni (TÜRSAB) ziyaretinin ardından basın mensuplarının ‘Ararat’ filmiyle ilgili sorularını yanıtladı.

‘Ararat’ın taşıdığı niteliğin anlaşılabilmesi için görülmesi gerektiğini belirten Mumcu, “Ararat filmi, çok kaba, tarihi ve bilimsel gerçeklerle uyuşmayan, estetik değer taşımayan bir propaganda filmi. Ama bunun böyle olduğunun anlaşılabilmesi için, bunun böyle olduğunun görülmesi gerekiyor. Sadece Türkiye açısından değil. Bence filmin gösterim haklarının Türkiye’ye verilmiş olmasının arkasında yatan şey bir provokasyondur. Bekledikleri şey, Türkiye’nin buna çok büyük tepki göstermesi, yasaklaması, birtakım olaylara meydan vermesi, bunun dünya kamuoyuna haber olarak yansıması ve böylece ‘Bakın işte Türkler ne kadar barbar, ne kadar demokrasiden, hoşgörüden uzak insanlar’ demenin fırsatını yaratmaktır. Bu bir provokasyondur” diye konuştu.

“PROVOKASYONA İZİN VERMEDİK”

Son derece soğukkanlı, sağduyulu, iletişimin, bilimin imkanlarını doğru kullanarak, yönetim olarak buna fırsat vermediklerini belirten Mumcu, bazı çevrelerin filme ilişkin tepkilerini de değerlendirirken “Bazı çevreler filme duydukları tepkiden daha çok kamuoyunun gündemine gelme ihtiyacı içinde oldukları için, kamuoyunun gündemine gelebilmenin başka bir fırsatını üretemedikleri için… Çünkü toplumun duyarlılık gösterdiği bazı meseleler, çok şükür çok gerilerde kaldı. O nedenle bu çevreler bu gibi şeyleri fırsat olarak kullanıyorlar. Dolayısıyla bizim ülkeyi sakındığımız provokasyonu, ülkenin adeta gerçeği haline getirmeye çalışıyorlar. Çok şükür ki bir etkinlikleri yok. Çok fazla insan onları ciddiye almıyor Türkiye’de. Dolayısıyla her şey yolunda” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE TİCARİ ŞANSI YOK”

Bakan Mumcu, “filmin ticari açıdan da herhangi bir kârlılık gösteremeyeceğini” ifade ederek, filmin gösteriminin aynı zamanda ticari bir konu olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, 16 Ocak’ta gösterim için yapılmış bir sözleşme, anlaşma zaten yoktu. Sadece böyle bir niyet vardı. Bu filmin para kazanma ihtimali yok, o yüzden böyle bir şey üretilmeye çalışılıyor. Dün akşam filmin Türkiye’deki işletmecisinin sözlerini televizyondan dinledim. O da aynı şeyleri söylüyor.

“BU NUMARALAR BİZE SÖKMEZ”

Sonuç itibariyle ‘Ararat’ filminin Türkiye’de bir ticari şansı yok, dünyada da yok. ABD’de filmin televizyon versiyonunda 15 dakikalık kesinti olmuş. Biz öyle bir şey de yapmadık. Türkiye artık o, ‘Geceyarısı Ekspresi’ filminde olduğu gibi belli bir ajitasyonla hiç de böyle bir ilgiyi hak etmeyen ürünlere ilgi göstermek, tepki göstermek suretiyle bile olsa ilgi göstererek ‘Ararat’ filmini sahneye çıkarmak, dünya kamuoyu açısından algılanır hale getirmek gibi bir oyunun içerisine düşmeyecektir. Biz o çocukluk evrelerini geçirdik. Bu numaralar bize sökmez” dedi.

Yorumlar kapatıldı.