İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

gazetevatan: Ülkücülerin baskısı Ararat´ı rafa kaldırdı

Ermeni yönetmen Atom Egoyan’ın tarihi gerçekleri çarpıtarak anlattığı, yayınlandığı ülkelerde ‘sıfır’ puan alan filmi Ararat’ın son dakika kararıyla gösterimi iptal edildi. Özellikle MHP’lilerden tepki yağdığını söyleyen filmin yayın haklarının sahibi Belge Film dün yazılı bir açıklama yaparak filmin Türkiye’de kesinlikle gösterilmeyeceği söyledi. Açıklamada “Türkiye, uygar devletlere yaraşır biçimde gösterim izni vermişti. Ancak toplumun bir kesimi filme layık olmadığı önemi vererek gösterimine karşı çıktı.” denildi.

Bahçeli ‘onay’ vermedi
Geçtiğimiz günlerde Belge Film’in sahibi Sabahattin Çetin, MHP lideri Devlet Bahçeli’ye filmin gösterilmesiyle ilgili ne düşündüğünü sormak için bir mektup yazmıştı. Çetin “Bahceli’nin cevabına göre bir kez daha düşüneceğiz” demişti. Bahceli’nin yanıtı gecikmedi: “Milletin aleyhine olan filmi, neden ithal ettiniz. Bu ülke sahipsiz değil.”

Bunlar bize sökmez
Ararat’ın gösterilmesine izin verilmesinin ardından, “Gece Yarısı Ekspresi’ndeki hataya düşmeyiz. Biz böyle şeyleri tolere edebiliriz” diyen Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu da dün şöyle konuştu:

“Türkiye’nin, filmin yayınlanmaması doğrultusunda tepki vermesini istiyorlar. Böylece karışıklık çıkartacaklar. Bunlar bize sökmez. Yayınlansın ki herkes kötü bir yapım olduğunu görsün.”

*Hrank Dink(AGOS Gazetesi yay.yön)
Ellerine koz vermiş olduk
Geçmişte yaşanan olaylar bu topraklarda konuşulmalıydı. Eğer Ararat yayınlansaydı; Türkiye, Dünya’ya ‘Hiçbir şeyden çekincemiz yok’ mesajını verecekti. Şimdi Türkiye’nin karşısında duranların eline koz geçti.

* Levent Temiz (İst. Ülkü ocakları Başk.)
Milletimize hakaret var

Kültür Bakanlığı, daha önce Ararat’a onay vermekle hata yaptı. Filmde Türklere hakaretler var. Sabahattin Çetin diye biri Ararat’ı seyretmemizi istedi. Biz red ettik. Bu adamın kim olduğunun araştırılması lazım.

* Berhan Şimşek (CHP İst. Milletvekili )
Soykırım diye bir şey yok

Türkiye’de Ermeni soykırımı yaşanmamıştır ki. Asıl soykırmı onlar yaptı. Ermeniler’in Bayburt ve Erzurum’da yaptıkları cinayetleri gösteren bir filmi de Ermenistan’da yayınlasınlar.

Yorumlar kapatıldı.