İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ARSEN GAZARYAN VE KAAN SOYAK’IN YENİ YIL MESAJI

6 Ocak 2004

Basın Duyurusu

ARSEN GAZARYAN VE KAAN SOYAK’IN YENİ YIL MESAJI

Türk – Ermeni diyalog sürecinin yedinci yılına giriliyor. İyi niyet taşıyan Türk ve Ermeniler, yıllardır işbirliğinin getireceği yararları savunmaktadır. Bugüne kadar başarılanlar, gelecek için bize güç ve umut vermektedir. Biz, iki halk arasında işbirliği için geniş bir zeminin ve doğrudan bağların geliştirilmesi için acil bir ihtiyacın olduğu inancındayız. Ve inanıyoruz ki ayrı ayrı yürüyen diplomatik görüşmeler ile sivil insiyatif süreçleri ele ele götürülmelidir. Yeni yılın başlangıcında devletler arası ilişkilerin ve hükümetler arası temasların gerekliliğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz.

TABDC, iki ülke arasında dostane ilişkiler için zorunlu olan halk seviyesindeki temasların artırılmasına yönelik çabasını sürdürecektir.

Kamu ve iş dünyası kuruluşları arasındaki diyalog ve etkileşim, ortak bir anlayışın yaratılması, hassas konuların ele alınabilmesi ve bölgemizde refahın sağlanması için bir ön koşul niteliği taşımaktadır.

Biz, somut eylem ve ulaşılabilir amaçların yanındayız. Pragmatik bir yaklaşımla, Türk ve Ermenilerin ortak çıkarları vurgulanarak kamuoyu üzerinde doğrudan ve kalıcı bir etki yaratabilir. Şüphesiz, icraatlar söylemlerden daha etkilidir.

Korkular yaygınlaştıkça hedeflere ulaşmak zorlaşır. Diyalog cesaret gerektirir ve bir güven ortamının yaratılması zaruriyet taşır.

TABDC, kuşku ortamının dağıtılması için şeffaflığın gerekliliğine inanmaktadır. Devam eden diyalog ve işbirliği; açık, kapsayıcı ve birleştirici olarak kalmalıdır.

Geçmişte yasananlar elbette aci doludur, ancak halklarımız arasında parlak bir geleceğin yaratılması için ortak bir sorumluluğu hep birlikte taşıyoruz.

Geçmiş sıkıntıların unutulması mümkün olmasa da Ermeni, Türk ve Diaspora halklarının bugüne dair taşıdıkları umut ve arzular çalışmalarımıza güç vermektedir. Gelişmiş Avrupa ülkeleri gibi çabalarımızın başarıya dönüşmesi için gayret göstermeliyiz.

Geçmişin üstesinden gelmenin yegane yolu, bugüne bir şekil vermek ve geleceği inşa etmekten geçmektedir. 7 yıllık tecrübemizden öğrendiğimiz bir şey var ki o da Türk ve Ermenilerin konuşmaya ve işbirliğine başlamalarının önünde hiçbir engelin olmadığıdır. Ancak sınırın kapalı olması, bizleri iş ve insani ilişkilerimizi güçlendirmekten alıkoyan tek engeldir.

Iki ülkeyi ayıran sınırın, kapalı olması geleceğe olumlu bakmamızı engellememektedir. Açıldığında Türkiye ve Ermenistan’ın elde edeceği potansiyel faydaları bugünden görebiliyoruz. Halklarımızın kaderlerinin birbirine bağlı olduğu herkesin malumudur. Ortak tarih ve coğrafyayı paylaşan bizler barışa yönelik ortak çabalarımızla geleceği şekillendirebiliriz.

Biz, aynı zamanda Türk ve Ermeni Dışişleri Bakanlarının geçtiğimiz yıl içerisinde yaptıkları üçüncü yüz yüze görüşmede ve Avrupa Komisyonu’nun Türkiye için hazırladığı “İlerleme Raporunda” dile getirilen Türk – Ermeni sınırının tekrar açılmasına ilişkin ilk olumlu sonuçların yakında alınacağına dair beklentileri paylaşıyoruz.

Ağrı Dağı’nın ve Ani’nin Türk ve Ermeniler arasında bir dostluk merkezi olacağına ilişkin hayalimizi hiçbir zaman yitirmedik…

2004 yılı halklarımız ve devletlerimiz arasındaki siyasi ve ekonomik temasların daha ileriye taşınması için yeni girişimlere sahne olabilir…

Saygılarımızla,

Kaan Soyak TABDC Eş Başkanı

Arsen Ghazarian

TABDC Eş Başkanı

Yorumlar kapatıldı.