İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: ABD´ye girişte fişleme başladı

ABD’ye vizeyle gelen yabancıların, sınır kapılarında parmak izlerinin alınması ve fotoğraflarının çekilmesi uygulamasına bugün resmen başlandı.

ABD’nin teröre karşı mücadelenin ilerletilmesi gerekçesiyle başlattığı yeni uygulamaya Türk vatandaşları da tabi bulunuyor.

Amerikan İç Güvenlik Bakanlığı’nın geliştirdiği ”U.S.- Visit (ABD’ye Ziyaret)” programı çerçevesinde ABD’nin vize talep ettiği bütün ülkelerin vatandaşları, bugünden itibaren ülkeye giriş noktalarında pasaport kontrolü sırasında rutin işlemlerin yanı sıra parmak izi bırakacak ve fotoğrafları çekilecek.

Yeni uygulamayla pasaport kontrolü sırasında alınan parmak izi, vizedeki parmak iziyle karsılaştırılacak ve böylece vizeyi alan kişiyle ABD’ye gelen kişinin aynı şahıs olduğunun teyidine çalışılacak. Ancak sistemde yüzde 1 civarında hata payı olduğu Amerikalı yetkililerce de kabul ediliyor. Parmak izleri, bilinen teröristlerin ve şüpheli kişilerin parmak izleriyle de otomatik olarak karşılaştırılacak. Vizeli yolcunun çekilen fotoğrafı da arşivlenecek.

ABD’ye 380 milyon dolara mal olan bu uygulama çerçevesinde 155 havalimanı ve 14 denizden giriş noktasındaki fişleme işlemi, bugün TSİ 07:00’de resmen uygulamaya girdi. ABD’nin karadaki sınır geçiş noktalarında da aynı uygulamanın zaman içinde başlaması öngörülüyor.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, yeni uygulamayla terörle mücadelede daha başarılı olunacağını savunuyor.

HAVAALANLARINDA KAOS

Uygulamayı eleştiren çevreler ise bu işlemin istendiği kadar yarar sağlamayacağını belirterek, pasaport kontrol işlemlerinin uzaması nedeniyle özellikle havaalanlarında kaos ortamlarına ve dünyadaki Amerikan karşıtlığının artmasına neden olacağına işaret ediyor.

Uygulamaya karşı çıkan Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği adlı kuruluşun yetkilisi Tim Edgar, ”Bu programla 11 Eylül türü olayların önüne geçilmesi hedefleniyor. Ancak 11 Eylül ile ilgili temel sorun, teröristlerin tanınmamasıydı. Yani yeni uygulamayla da aynı teröristler, parmak izi bırakıp, fotoğraf çektirip ülkeye girebilirdi. Öyleyse bu programın faydası yok” dedi.

ABD’nin yeni uygulaması, vatandaşları için vize istenmeyen 28 ülkeyi kapsamıyor. Bu ülkeler, çoğunlukla Avrupa Birliği üyeleriyle Japonya, Kanada, Avustralya gibi ülkelerden oluşuyor.

ABD’nin fişleme uygulamasını protesto eden Brezilya ise misilleme olarak Amerikan vatandaşlarının girişte parmak izinin alınacağını ve fotoğraflarının çekileceğini açıklamıştı.

Yorumlar kapatıldı.