İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

vatan gazetesi: `Ararat´ filmine tepkiler

Kitabında, olayları yaşayanların anıları ve arşiv belgelerine yer veren Yurtsever, ünlü romancı Yaşar Kemal’i de Van olaylarında ailesi ve aşiretinin yaşadıklarını açıklamaya davet etti.

Cezmi Yurtsever, Ermeni yönetmen Atom Egopyan’ın 1915 Van olaylarını konu edinen ve Türk ordusunu soykırım yapmakla suçlayan Ararat filmine, olayları yaşamış olan Yaşar Kemal’in aşiretinin tepkileri ve arşiv belgeleri ile cevap verdi. Konuyla ilgili araştırmalarını “Umuda Doğru Yürüyenlerin Yokoluş Hikayesi- Deliktaş” adlı kitabında toplayan Cezmi Yurtsever, Kadirli’de ikamet eden Yaşar Kemal’in kardeşi Recep Songül ve aşiret mensupları ile de görüştüğünü, Osmanlı ve Ermeni arşivlerindeki belgelerden de yararlanarak Van olaylarını yaşayan on binlerce Türk yurttaşının hikayesine ışık tutmaya çalıştığını söyledi. Ararat filmine, tarihi gerçeklerin çarpıtıldığı görüşünden hareketle bilimsel bir çalışmayla cevap vermek istediğini belirten Yurtsever, kendisine Yaşar Kemal’in aşiretinin ilham kaynağı olduğunu ifade etti. Yurtsever, şunları söyledi: “1980’li yıllarda Kadirli’de 1915 Van muhacirleri olarak bilinen Yaşar Kemal’in aşireti Livalı’nın Gülhanbey ailesinden Ali Yücel ile görüşmelerim olmuştu. Bana Van’da yaşanan kanlı olaylardan sonra Baykan vadisi Deliktaş’ta yaşanan acı olayları anlatmıştı. Daha sonra Yaşar Kemal’in kardeşi Recep Songül ile Kadirli’nin Kastal yaylasında özel görüşmeler yaptım. Ailesinin Türk asıllı olduğu ve Osmanlılar tarafından Van Gölü civarındaki Ernis yöresine yerleştirildiği hakkında bilgiler verdi. 2003 Kasım ayı içinde de yine aynı aşiretten emekli asker Hasan Yücel ile görüştüm. Yücel, bana, 1915 olaylarında Van yöresinin Ermeni komitacılar tarafından enkaz yığını haline getirilip çok sayıda insanın vahşice öldürüldüğü hakkında bilgiler verirken ‘Yaşar Kemal de bilir. Biz Türk asıllıyız. Aşiretimiz Ermeni ve Ruslarla savaşarak Deliktaş’ta çok şehit verdi. Asıl acıları biz yaşadık. Yaşar Kemal’in gerçekleri gizlemeden açıklaması lazım’ dedi”.

Yaşar Kemal’in aşiret mensupları ile görüşmelerinden elde ettiği bilgilerin yanı sıra Osmanlılar’ın Ermeni arşiv belgeleri ve fotoğraflarının da Deliktaş kitabına kaynak olduğunu belirten Yurtsever, “Deliktaş kitabı, çarpıtılan bir tarih filmi değil, olayları yaşayanların anıları ve arşiv belgelerini içeriyor. Kadirlili bir tarihçi olarak Yaşar Kemal’i Van olaylarında ailesi ve aşiretinin yaşadıklarını açıklamaya davet ediyorum” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.