İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Pasaportlar değişiyor

30 Aralık 2003— Emniyet Genel Müdürlüğünün hazırladığı tasarıda pasaportların süresi 10 yıla çıkarılıyor ve temdit kaldırılıyor.

AB’ye uyum çalışmaları çerçevesinde pasaportlar değişiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün aldığı karar uyarınca yeni pasaportların dağıtımına en geç altı ay içinde başlanacak. Yeni pasaportlarda İstanbul’daki intihar saldırılarından sonra yürütülen soruşturmalarda örgüt üyelerinin pasaport üzerinde kolaylıkla oynayabildiğinin tespit edilmesi de etkili oldu.

Yeni pasaportlar AB ülkelerinin kullandığı güvenlik unsurları arttırılmış pasaportların benzeri olacak. Pasaportlar, barkodlarla okunacak, sahibinin ismi kodlanacak, sayfalara değerli kağıtlar gibi ultraviyole ışınlarla okunabilinen gizli işaretler konulacak.

Yeni pasaportlar, kamuoyuna açıklanmayan başka gizli güvenlik işaretleriyle de donatılacak. Böylelikle pasaportların sahtelerinin yapılması son derece zor olacak. Emniyet Genel Müdürlüğü pasaport yasa tasarısını da güncelleştirerek İçişleri Bakanlığı’nın görüşüne sundu.

Yeni tasarıya pasaportların geçerlilik süresi on yıla çıkarılıyor ve temdit kaldırılıyor. Pasaportların verilmesinde istihbarat bilgileri artık esas alınmayacak. Tasarıda refakatle pasaport verilmesi dönemi de kapanıyor. Yeşil pasaportların verilmesi de zorlaşacak, yeşil pasaportlar daire başkanlarına verilecek.

Yorumlar kapatıldı.