İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: İstanbul Noel´i kutladı

Hıristiyan cemaatinin en büyük bayramı ve Hz. İsa’nın doğum günü olarak kabul edilen Noel, Türkiye’de de coşkuyla kutlandı. İstanbullu Hıristiyanlar, ayinlerinde dua edip dilek tuttu

İsa Peygamber’in doğum günü olarak kabul edilen Noel Bayramı, Hıristiyan cemaati tarafından coşkuyla kutlandı. 24 Aralık gecesiyle 25 Aralık gününü kapsayan Noel nedeniyle Türkiye’de yaşayan Hıristiyan yurttaşlar, pek çok kilisede düzenlenen ayinlerde dua etti, dilek tuttu. Noel coşkusunu İstanbul’da yaşayan Hıristiyan Türk vatandaşları, yılbaşı nedeniyle ışıl ışıl süslenen sokaklarda kilise çıkışı birbirlerine bayram tebriğinde bulundu.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

İSTANBUL’DA meydana gelen patlamalar nedeniyle ayin programlarında herhangi bir değişiklik söz konusu olmadı. Ancak kilise girişlerinde sıkı güvenlik önlemlerinin alınması dikkat çekti. Polis, olası bir terör saldırısına karşı kiliselerin önüne araç park edilmesine izin vermedi, kilise kapılarında nöbet tuttu. Kilisede fotoğraf çekmek isteyen kimi turistler, yetkililerden izin alarak bu dileklerini gerçekleştirirken, sadece Saint Esprit Kilisesi’nde basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi. Kiliselerde İstanbullu Hıristiyanlar’ın yanı sıra dünyanın çeşitli yerlerinden gelen turistler ayinlere katıldı.

Katolik Cemaati Ruhani Lideri Sözcüsü George Marovitch, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Tayyip Erdoğan ve Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın kutlama mesajları dolayısıyla duydukları mutluluğu dile getirdi. Mesajların ayinlerde cemaate de iletildiğini belirten Marovitch, “Devlet büyüklerimiz, cemaatimizin bayramını bizzat mesaj göndererek kutladı ve bu mesajlar hepimizi çok duygulandırdı. Bu mesajları ayinler sırasında halka da ilettik” dedi.

ERMENİLER 6 OCAK’TA KUTLUYOR

ERMENİ Ortodoks ve Ermeni Protestan cemaati ise her yıl olduğu gibi bu yıl da Noel kutlamalarını 6 Ocak’ta yapacakları ayinlerle gerçekleştirecek. Ermeni Patrikliği’nden verilen bilgiye göre, Ermeni Ortodoks cemaati, 6 Ocak sabahı İstanbul ve Anadolu’daki 18 kilisede ayin düzenleyerek Noel bayramını kutlayacak.

Bartholomeos terörü kınadı

Nonel bayramını her yıl olduğu gibi bu yıl da 25 Aralık’ta kutlayan Rum Ortodoks cemaati, ayin için Balat’taki Fener Rum Patrikhanesi’nde bir araya geldi. Sabah 8.30’da ilahilerle başlayan ayine, Patrik Bartholomeos da katıldı. 300’e yakın Rum Ortodoks’un katıldığı ayin bitiminde, kaşıkla kutsal ekmek ve şarap dağıtıldı. Ortodoks Rum Patriği Bartholomeos, Noel mesajında, terörü kınadı. Hz. İsa’nın doğumunu kutlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Bartholomeos , “Bu anlamlı günde Yüce Tanrı’dan dileğimiz, evrensel barış için yaptığımız duaları kabul etmesidir. Şehrimizde yaşanan terör olaylarını bir kere daha kınıyor, ölenlere rahmet diliyoruz. Allah’tan şehrimizi, memleketimizi ve tüm dünyayı böyle şiddet eylemlerinden korumasını niyaz ederiz” diye dua etti.

Süryani cemaatinin “Doğuş Bayramı”

Mardin’deki ‘Doğuş Bayramı’ sabah saat 09.00’da il merkezinde bulunan tarihi Kırklar Kilisesi’nde düzenlenen ayin ile başladı. Süryani cemaati, kilise bahçesinde toplanarak bayramlaştı. Ayinin sona ermesinin ardından Vali Temel Koçaklar, Belediye Başkanı Abdülkadir Tutaşı ve Emniyet Müdürü Orhan Kaya birlikte Kırklar Kilisesi’ne gelerek Süryaniler’in bayramlarını kutladılar. Süryani kadınlar, Vali ve beraberindekileri zılgıtlarla karşıladı.

Adıyaman’da Mor Petrus-Mor Paulus Kilisesi’nde düzenlenen ayin için çeşitli illerden gelen Süryaniler, Metropolit Vekili Rahip Melki Ürek’in düzenlediği ayinde birlikte dua ettiler. Ayinden sonra konuşan Metropolit Vekili Rahip Melki Ürek, “Yeni yılın tüm cemaatimize ve insanlığa sevgi, barış ve huzur getirmesini istiyorum. İnsanlar kardeştir. Din tanrıya, ülke ise herkesedir” diye konuştu.

Mutlu Noeller asker

ABD Başkanı George W. Bush Noel’i geçirmek için ailesiyle birlikte Camp David’e gitti. İşlerini buradan idare eden Bush, Noel kutlamalarını telefonla yapmayı tercih etti. Afganistan, Irak, Bosna ve dünyanın diğer yerlerindeki Amerikan üslerini arayan Bush askerlere “Mutlu Noeller” diledi. Ülkeye yaptıkları hizmetlerden dolayı askerlere teşekkür eden Bush, 2004’ün daha iyi bir yıl olması temennisinde bulundu.

Plaj partisiyle kutluyorlar

Noel deyince akla hep kar gelse de birçok kişi Noel’i kutlamak için soğuk ülkelerden sıcak ülkelere gitmeyi tercih ediyor. İki İngiliz genç kız, tatil için Avustralya’nın Sidney kenti sahillerini seçenlerden.

Balıkların Noel Baba’sı!

Çin’de çok az sayıda Hıristiyan bulunmasına rağmen bu ülkede de Noel kutlanıyor. Ziyaretçilerin ilgisini çekmek isteyen Şangay şehrindeki bir akvaryum, sualtındaki balıkları beslemesi için dalgıç tüplü bir Noel Baba’yı görevlendirdi.

Satürn yılbaşını kutlamaya geliyor

Güneş sisteminin gözlenmesi en güzel halkalı gezegeni olarak tanımlanan Satürn, 31 Aralık gecesi Dünya’ya en yakın konumda olacak. Karşılaşma anında Satürn, Dünya’ya 1.2 milyar kilometre yaklaşacak. Satürn, 30 yılda bir geldiği Dünya’ya en yakın konumunu 31 Aralık’ta gerçekleştirecek. Gökyüzü meraklılarının bir ay boyunca gözleyebileceği, Dünya’nın yaklaşık 10 katı büyüklüğünde ve Güneş’e uzaklığı bakımından 6. sırada bulunan Satürn, şu anda gökyüzünde görülebilecek en parlak halde bulunuyor.

Ercan SARIKAYA – Celal YILDIZ – Hüseyin KAÇAR – Mehmet TANRIVERDİ

Yorumlar kapatıldı.