İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Ararat´a yasak yok 16 Ocak´ta vizyonda

Ankara, Türkiye aleyhtarı Ermeni filmi ‘Ararat’a yasak koymadı. Kültür Bakanı Mumcu, “Gece Yarısı Ekspresi’ndeki hatayı tekrarlamayacağız” dedi.

Kanadalı Ermeni yönetmen Atom Egoyan’ın, Türkiye aleyhtarı filmi Ararat’a, Ankara’dan vize çıktı. 16 Ocak’ta vizyona girecek filmdeki 1-2 sahne kesildi. Bakan Mumcu ‘‘Geceyarısı Ekspresi hatasını tekrarlamayacağız’’ dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu Ermeni asıllı Atom Egoyan’ın yönettiği ‘‘Ararat’’ filmi için ‘‘Gece Yarısı Ekspresi’ndeki hatayı tekrarlamayacağız’’ dedi. 16 Ocak’ta vizyona girecek olan film 1915 ve 1923 yılları arasında, Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında, Ermenilerin pek hoşnut olmadıkları, Türklerin ise üzerinde durulmasından öfke duydukları bir dönemi anlatıyor. Filmin komisyonlardan geçtiğini belirten Mumcu filmle ilgili olarak, ‘‘Hakaret niteliği taşıyan 1-2 sahnesi çıkarıldı. Filmin bütününü bozan bir şey yok’’ dedi.

YASAK ZARAR GETİRDİ

Bakan Mumcu şöyle konuştu: ‘‘Türkiye kendi büyüklüğü içinde bu tür şeyleri tolere edebelir. İsteyen gider izler ve kimin ne zihniyette olduğu görülür. Bizim soğukkanlı davranamayacağımızı düşünüyorlar ama biz Gece Yarısı Ekspresi’nde düştüğümüz hataya düşmeyeceğiz. Filmin reklamını yapmayacağız. Türkiye için bunlar sinek vızıltısı.’’

30 yıl önce yönetmen Alan Parker’ın çevirdiği ‘‘Geceyarısı Ekspresi’’ Türkiye’nin büyük tepkisine neden olurken, batı dünyasında Türkiye aleyhtarı yeni bir havanın temelini attı. Türkiye’de gösterime girilmesine izin verilmeyen film dünyanın birçok ülkesinde vizyona girdi. İstanbul’da uçağa binerken yakalanan uyuşturucu kaçakçısı Amerikalı gencin Türk cezaevlerinde uğradığı kötü muamele ve kaçışını konu alan filmin yasaklanması reklamına hizmet ederken Türkiye’nin imajına da zarar verdi.

Yorumlar kapatıldı.