İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Terör pasaportları

Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA

Putin’in yardımcısı Sergey Yastrejemski, Çeçenistan’da öldürülen Türk teröristlerin pasaportlarını dünya basınına gösterdi. Türkiye’yi dolaylı olarak teröre ortam hazırlamakla suçlayan Yastrejemski, öfkeli bir şekilde‘‘İşte uluslararası terör’’ dedi.

Rusya geçen ay Çeçenistan’daki operasyonlarda öldürülen teröristlerden üçünün Türk vatandaşı olduğunu açıkladı, pasaportlarını, ‘‘İşte uluslararası terör’’ diye öfkeyle basına gösterdi ve Türkiye’yi dolaylı olarak teröre ortam hazırlamakla suçladı. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yardımcısı Sergey Yastrejemski dünkü basın toplantısında terörist kimliklerini teşhir etti. Çeçenistan’da güvenlik güçleriyle çatışmada 17 kişinin öldürüldüğünü belirten Yastrejemski, bunlardan Devrek doğumlu Mustafa Şallı (24), İzmitli Halim Öz (24) ve Elazığ doğumlu Naim Dağ’ın (32) yanı sıra bir Alman ve bir Cezayirli’nin pasaportunu da sergiledi.

ÇOK SİNİRLENDİ

Çok sinirli olduğu gözlenen Yastrejemski, ‘‘Bu haber aslında yeni değil. Çeçenistan’ın Serjen-Yurt bölgesinde terörist kamp baskını sırasında yaşandı. Bir aylık sürede öldürülen yabancıların hangi ülke vatandaşı oldukları göz önüne alınarak, gizli kanallar aracılığıyla ilgili ülke güvenlik servisleriyle temasımız oldu. Kimlik teşhirini bu yüzden şimdi yapabilir duruma geldik’’ dedi.

Çeçenistan’da öldürülen bu kişilerle ilgili Türkiye, Almanya ve Cezayir’e yapılan başvuru ve gelen yanıtlara dair Moskova’nın açıklama yapmaması dikkat çekerken, Yastrejemski’nin basın toplantısında kullandığı sert ton Moskova’nın tatmin olmadığı izlenimini verdi. Hürriyet’in ‘‘Açıklamalarınız tespit, suçlama ve savunma unsurlarından oluşuyor. Peki Türkiye’den bu konuda ne yapmasını bekliyorsunuz?’’ sorusuna Yastrejemski şu yanıtı verdi:

‘‘Herşeyden önce uluslararası terörü besleyecek ortamlar yaratılmamasını istiyoruz. Bunun yanlış anlaşılmasını istemiyorum. Türkiye yönetimini teröristlere destek olmakla suçlamıyorum. Bir süre önce İstanbul’daki terör eylemleri Türkiye’nin de hedef haline gelebildiğini net bir şekilde gösterdi. Bu nedenle Türkiye ve Rusya arasında terör konusunda daha sıkı işbirliği yapılmalı. Önleyici tedbirler görüşülmeli ve hayata geçirilmeli. Türkiye’de Kafkas diyasporası bulunduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Ancak bu diyaspora içerisinde Rusya’ya karşı açık seçik düşmanca tavır sergileyen dernekler de var. Bunların var olduğunu siz de gayet iyi biliyorsunuz. İstanbul’da teröristlere mali yardım toplanıyor, militan bulunup Çeçenistan’a gönderiliyor. İstanbul’da yanılmıyorsam bir sokak ve bir park Cahar Dudayev adını taşıyor. Dudayev’in eşi Alla Dudayeva İstanbul’da yaşıyor. Birçok ünlü Çeçen komutanın yakınları da Türkiye’de sığınak buluyor. 18 Aralık tarihli Yeni Şafak Gazetesi’nde Aslan Mashadov’un oğlunun yazısı yer alıyor. Teröre ortam hazırlanmamalı derken bunları kastediyorum. Feribot ve otel baskınlarını burada bir daha hatırlatmaya ise gerek bile duymuyorum’’

HANGİ ELÇİLİK?

Rusya’nın teröristler konusunda Türkiye’ye yaptığı başvurunun Moskova’daki Büyükelçiliğimiz kanalıyla yapılmadığı öğrenildi. Büyükelçilik yetkilileri konuyla ilgili buradaki diplomatik kanalın kullanılmadığını, temasın Ankara’daki Rus Büyükelçiliği üzerinden yapılmış olabileceği üzerinde durdu.

İşte kanıtlarım

Putin’in bir numaralı yardımcısı Sergey Yastrejemski, 1969 İzmit doğumlu Halim Öz’ün pasaportunu öfkeli tavırlarla havada sallayarak basına gösterdi. Yastrejemski ayrıca pasaport üzerindeki Gürcistan vizesini de gösterdi, ‘‘İşte kanıtlarım’’ dedi. Çeçenistan’da güvenlik güçleriyle çatışmada 17 kişinin öldürüldüğünü belirten Yastrejemski, bunlardan Devrek doğumlu Mustafa Şallı (24), İzmitli Halim Öz (24) ve Elazığ doğumlu Naim Dağ’ın (32) yanı sıra bir Alman ve bir Cezayirli’nin pasaportunu da sergiledi.

Yorumlar kapatıldı.