İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: `Cemaatler´ için iyi haber

DİLEK GÜNGÖR
ANKARA – Avrupa Birliği’nin (AB) 5 Kasım 2003’te yayımladığı ilerleme raporunda yer alan cemaat vakıflarına ilişkin çekinceler ortadan kaldırılıyor. Taslak yasalaşırsa, cemaat vakıfları Vakıflar Genel Müdürlüğü
denetiminden çıkacak. Denetimi Diyanetten sorumlu devlet bakanlığı üstlenecek. Fener Rum Patrikhanesi ve kiliselere, cemaat vakıflarının üst denetim birimi olarak, ‘kamu yararına özel tüzelkişiliği’ verilecek. Taslakla, vakıfların gayrimenkullerini tescili kolaylaşacak.

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve ilgili kuruluşlar çarşamba veya cuma günü bir araya gelerek, cemaat vakıflarının itirazları doğrultusunda hazırlanılan kanun tasarısı taslağını görüşecek. Daha önce yapılan toplantıda yeni taslağın hazırlanması için İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Hatemi’ye görev verilmişti. Hüseyin Hatemi’nin Anayasa’nın eşitlik ilkesine göre hazırladığı 20 maddelik ‘Cemaat vakıfları
kanun tasarısı’ taslağı, şu düzenlemeleri içeriyor:

Din için bakanlık

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün denetim yetkisi elinden alınacak. Diyanet’e özerklik statüsünün verilmesini de amaçlayan taslak, tüm dinleri içine alacak bir din işlerinden sorumlu bakanlık kurulmasını öngörüyor. Cemaat vakıflarının denetimini de bu bakanlık yapacak.

Fener Rum Patrikhanesi’ne ve kiliselere cemaat vakıflarının üst kuruluşu olarak, ‘kamu yararına özel hukuk tüzelkişiliği’ kazandırılacak. Tasarının ek maddesinde, kamu yararına özel tüzelkişiliğin sadece cemaat vakıflarıyla sınırlı olduğu belirtiliyor.

Hıristiyan ve Musevilerin din adamı ihtiyaçlarının karşılanmasının önündeki engeller kaldırılacak. Kurulacak olan okullar cemaat vakıflarına değil, patrikhane veya kiliselere bağlanacak.

Müslüman vakıflarının sahip olduğu kâr getirici işletmelere sahip olma hakkına diğer cemaat vakıfları da sahip olacak.

Cemaat vakıflarının taşınmaz mal edinmeleri ve tasarrufta bulunulan malların vakıflar adına tescil edilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden izin almaları uygulaması kaldırılacak.

AB ve vakıfların uyarıları

AB’nin 5 Kasım ilerleme raporunda, cemaat vakıflarıyla ilgili düzenlemeler yetersiz bulunmuştu. Raporda, ocak ayında çıkarılan yönetmeliğin, sadece Müslüman olmayan cemaat vakıflarına atıfta bulunduğuna dikkat çekilerek, “Ayrıca, yönetmeliğe eklenmiş olan ve 160 adet azınlık vakfını kapsayan listede bulunmayan vakıflar gayrimenkullerini tescil ettiremeyecektir” denilmişti. Raporda ayrıca, dini vakıfların özerkliklerini önemli ölçüde sınırlayan Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün müdahalelerine maruz kaldıkları ifade edilmişti.

Cemaat vakıfları da, AKP hükümetinin çıkardığı uyum yasalarının ardından isteklerini ilgili makamlara iletmişti. Vakıflar Genel Müdürlüğü, sadece tüzelkişiliği olan cemaat vakıflarını taşınmaz mal edinmede kabul ederken, vakıflar, kiliselerin de bu haklardan yararlanmasını istemişti. Aynı isteği Fener Rum Patrikhanesi de dile getirmişti.

Yorumlar kapatıldı.