İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Chirac: Başörtüsü yasaklansın

17 Aralık 2003— Chirac, başörtüsü, Kippa adı verilen Yahudi takkesi ve Büyük haçların yasaklanması yönünde görüş bildirirken, küçük objelerin ise sorun yaratmadığını savundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, eski bakanlardan Bernard Stasi’nin başkanlığında kurulan komisyonun 6 aylık çalışma sonucunda hazırladığı ve geçtiğimiz hafta sunduğu okullarda dini sembollerin yasaklanmasına ilişkin raporla ilgili görüşlerini açıkladı.

Bakanlar, Meclis Başkanı, Senato Başkanı, Stasi komisyonu ve çeşitli dini cemaatlerin liderlerinden oluşan 400 kişilik topluluğa seslenen Chirac, önce laikliğin tarihi ve Fransa’daki gerekçelerinden bahsetti. Laikliğin cumhuriyetin mihenk taşı olduğunu vurgulayan Chirac, 19 yy’daki konuyla ilgili yasaları hatırlattı.

Fransa’nın göçmen toprağı olduğunu söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı, önceleri hoşgörü gösterilmekle birlikte, özellikle hastanelerde bazı başörtülü hastaların muayene sırasında sıkıntı yarattığını, okullarda da soruna yol açtığını ifade etti.

Jacques Chirac, okullarda başörtüsü, Yahudilerin başlarına taktığı Kippa ve haç gibi büyük dini objelerin yasaklanması yönünde görüş belirtti. Chirac, “Bir öğrenciye baktığınız zaman hangi dinden olduğu anlaşılmamalı” sözleriyle de küçük objelerin sorun yaratmadığına ancak büyük objelerin ayrımcılık yarattığına dikkat çekti.

Avrupa’nın en büyük Müslüman nüfusuna sahip ülkesi Fransa’da halen, öğrencilerin başörtüsü takıp takamayacaklarına okullar ve belediyeler karar veriyor.

Konuyla ilgili tartışmanın alevlenmesine de bazı okullarda başörtüsü takan öğrencilerin uzaklaştırma cezası alması sebep olmuştu.

Yorumlar kapatıldı.