İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: İsviçre´den MİT misillemesi

Celal ÖZCAN / MÜNİH

İsviçre parlamentosu, sözde Ermeni soykırımının tanınmasını öngören tasarıyı dün kabul etti. Bu tasarı, MİT’in İsviçre’deki faaliyetlerine misilleme olarak gündeme geldi. İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy Rey’in, bir PKK militanıyla yaptığı görüşme MİT tarafından Ankara’ya rapor edilmiş ve bakanın Türkiye’ye yapacağı ziyaret iptal edilmişti.

İsviçre meclisi, dünkü oturumunda Türkiye’de 1915-1918 yılları arasında meydana geldiği iddia edilen sözde Ermeni ‘‘soykırımı’’nın İsviçre tarafından tanınmasını öngören taslağı oy çoğunluğuyla kabul etti.

Hıristiyan Halk Partisi CVP milletvekili Jean Claude Vaudroz tarafından hazırlanan tasarı mecliste ateşli tartışmalara yol açtı. Taslağın kabulünü isteyenler, bunun tarihi bir olgu olduğu ve Türklerle Ermenilerin barışmasına hizmet edeceği görüşünü savundu.

Taslağa karşı çıkanlar ise Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait bir olayın Türkiye Cumhuriyetine mal edilmesinin yanlış olacağı ve Türkiye’nin kendi tarihini dışardan müdahale olmadan kendisinin yargılaması gerektiği görüşünü dile getirdi.

200 üyeli mecliste, taslağa karşı konuşan Hür Demokrat FDP milletvekili ve İsviçre Makine, Elektro, Metal Endüstrisi Başkanı Johann Schneider Ammann, Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait bir olaydan Türkiye’yi sorumlu tutmanın yanlış olacağı, bunun iki ülke arasındaki ilişkileri zedeleyeceği uyarısında bulundu. Milletvekili Markus Hutter de, ‘‘Biz önce kendimize bakalım, Kamboçya’da nasıl bir rol oynadık, onu tartışalım’’ dedi.

Ancak Hıristiyan Halk Partisi CVP’nin sunduğu ve İsviçre hükümetinin ‘‘Bunu tarihe bırakalım’’ tavsiyesinde bulunduğu taslak, sol ve Yeşiller milletvekillerinin de desteğiyle mecliste 67’ye karşı 107 oyla kabul edildi.

Türk Milli İstihbaratı MİT’in, İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy Rey’in bir PKK militanıyla görüştüğünü rapor etmesi ve ardından bakanın Türkiye gezisinin iptal edilmesi ile başlayan soğukluk restleşmeye dönüşmüştü. İsviçre’nin geçen yıl ‘‘Tarihçilere bırakalım’’ kararıyla rafa kaldırdığı sözde Ermeni ‘‘soykırım’’ tasarısı, MİT’in faaliyetlerine misilleme olarak yeniden meclis gündemine alınmıştı.

Yorumlar kapatıldı.