İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Din adamı yasağa tepkili

PARİS – Fransa’da Laiklik Komisyonu’nun başörtüsü yasağının önünü açan
raporunda ‘devlet okullarında gösteriş amaçlı siyasi ve dini simgelerin yasayla yasaklanması’nı tavsiye etmesine, en başta din adamları tepki verdi.

Yahudi cemaati lideri Moise Cohen, “Bu tarz bir yasak, ayrımcı olarak görülecek ve insanların duygularını incitecektir” derken, Hıristiyan gruplar, yasağın ‘okullardaki bütünleşmeye zarar vereceğini’ vurguladı. Fransız İslam Dini Konseyi Başkanı Dalil Boubakeur tepkisini “Bir yasa çıkarılırsa genç kızlarımızdan buna uymasını isteriz. Ama yasa uygulamada acımasız olmamalı” diye dile getirdi. Fransa İslami Örgütler Birliği ise “Müslüman Fransızlar, bugünü saldırgan bir laiklik anlayışına geri dönüş olarak algılıyor” dedi.

‘Entegrasyona zarar verir’

Britanya’nın The Guardian gazetesi, Fransız Devrimi’nin ilkelerine atıfla ‘Özgürlük, eşitlik, kardeşlik ve laiklik…’ başlığı atıp, esas sorunun okullardaki kıyafetlerden çok ‘göçmenlerin entegrasyonu’ olduğuna dikkat çekti. Gazete, “Fransa’nın zaten dezavantajlı konumdaki Müslüman toplumu daha dışlanıp marjinalleşirse akla şu soru gelir: Hem Müslüman, hem Fransız olmak mümkün mü?” diye yazdı.

Daily Telegraph, Fransa’da yasal ya da yasadışı konumda 5 milyon Müslümanın çoğunun eski sömürgeler Fas, Tunus ve Cezayir’den geldiğini, önemli sayıda Türk ve Kürt nüfus olduğunu da hatırlattı. Haberde, Müslümanların iş, banka kredisi gibi konularda zaten ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğü belirtildi. (Dış Haberler)

Yorumlar kapatıldı.