İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Haydar Aliyev öldü

12 Aralık 2003— Azerbaycan’ın Washington Büyükelçiliği 1. Katibi Tahir Tahizade, Haydar Aliyev’in öldüğünü kaydetti.

Azerbaycan’ın eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in dün yerel saatle 10.00’da (TSİ 17.00 öldüğü, tedavi gördüğü Cleveland Kliniği tarafından resmi bildiriyle açıklandı.

Açıklamada, Aliyev’in kalp yetmezliği ve böbrek problemlerinden ötürü klinikte bir süredir tedavi görmekte olduğu vurgulandı. Aliyev, Cleveland Kliniği’ne 6 Ağustos 2003 tarihinde yatırılmıştı.

CENAZESİ BUGÜN AZERBAYCAN’A GELEBİLİR

ABD’de ölen Azerbaycan’ın eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in cenazesinin ülkeye bugün getirilebileceği bildirildi. Ülkedeki özel televizyon kanallarından ANS (Azerbaycan News Service), Azerbaycan’ın Washington Büyükelçiliği’ne dayandırarak verdiği haberde, yapılan çalışmalar çerçevesinde cenazenin bugün yurda getirilebileceğini duyurdu.

SEZER VE ERDOĞAN’DAN BAŞSAĞLIĞI

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Azerbaycan’ın gönenç ve esenliği için hayatı boyunca çaba gösteren Haydar Aliyev’in yitirilmesinin gerek ülkesi gerekse uluslararası toplum için büyük kayıp olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Sezer, eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in ölümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i telefonla arayarak başsağlığı diledi. Haberi büyük üzüntüyle karşılayan Erdoğan, İlham Aliyev’i telefonla arayarak başsağlığı diledi.

HAYDAR ALİYEV KİMDİR

Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev yaklaşık 60 yıldır aktif siyaset içinde yer aldı. Haydar Aliyev 10 Mayıs 1923 tarihinde Nahçıvan’da doğdu. İlk, orta ve teknik öğrenimini Nahçıvan’da tamamlayan Aliyev, 20 yaşında Komünist Partisi’ye üye oldu.

1941 yılından itibaren Nahçıvan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Halk Dili İşleri Komiserliği’nde ve Halk Komiserleri Meclisi’nde şube müdürü olarak görev yaptı ve 1944 yılında Nahçıvan Komünist Partisi tarafından KGB’de görevlendirildi. Aliyev, 1967 yılında Azerbaycan Komünist Partisi Merkez Komitesi Birinci Sekreterliği’ne getirildi.

SOSYALİST EMEK NİŞANI SAHİBİ

İki kez Sosyalist Emek nişanı ile ödüllendirilen Haydar Aliyev, 1976 yılında Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi Politbüro yedek üyeliğine, 1982 yılında ise asil üyeliğine getirildi. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde Politbüroya yükselen tek Türk siyasetçisi olan Aliyev, 1990 yılında Gorbaçov ile ihtilafı nedeniyle görevden alındı.

AZERBAYCAN MİLLİ MECLİS BAŞKANI

Siyasetten kopmayan Aliyev, 1991 yılında döndüğü Nahçıvan’da, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Meclis Başkanlığı’na seçildi. Haydar Aliyev, 1993 Mayıs ayında Elçibey tarafından Bakü’ye davet edildi ve Milli Meclis başkanı seçildi. 3 Ekim 1993 tarihinde ise devlet başkanlığına getirildi.

Yorumlar kapatıldı.