İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Şeb-i Arus törenlerine hahambaşı ve patriğin de katılması bekleniyor

Mevlana Celaleddin-i Rumi’yi anma amacıyla düzenlenen Şeb-i Arus törenlerine bu yıl ilk kez hahambaşı ve patriğin de katılacağı bildirildi. Mevlana’nın 730. ölüm yıldönümü sebebiyle düzenlenecek Şeb-i Arus törenlerine üst düzey devlet erkanı davet edilirken bu yıl ilk defa değişik dinlerin temsilcileri de törenleri izlemek için Konya’ya gelecek. Bu sayede Konya dinlerarası diyaloğa sahne olacak.

Anma törenleri hakkında bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdussettar Yarar, bu yılki törenlere diğer semavi dinlerin Türkiye’deki temsilcilerini de davet ederek dinlerarası hoşgörü ortamı oluşturmayı istediklerini söyledi. Yarar, üç dinin temsilcilerinin Mevlana huzurunda bir araya gelerek evrensel bir mesaj vereceklerini ifade etti.

Ankara protokolünün eksiksiz bir şekilde davet edildiğini dile getiren Yarar, “Şu ana kadar Şeb-i Arus törenlerine katılacaklar arasında Konya’ya gelmesi kesinleşen isimler arasında Meclis Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Tarım Bakanı Sami Güçlü, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile çok sayıda milletvekili var.” diye konuştu. Yarar, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Şeb-i Arus törenlerine katılıp katılmayacağının ise kesinleşmediğini söyledi.

Törenlerin huzur içinde geçirilmesi için güvenlik önlemlerinin de üst düzeyde olacağını vurgulayan Yarar, törenlerin Mevlana’ya ve onun hoşgörüsüne yakışır bir şekilde yapılacağının altını çizdi. Yarar, “Konya Emniyet Müdürlüğü güvenlik önlemlerini aldığını bize bildirdi. Ayrıca Meclis Başkanı, Başbakan ve bakanlara mahsus özel güvenlik önlemleri ile birlikte bu konuda bir sorun yaşamayacağız. Huzurlu bir Şeb-i Arus töreni geçireceğiz.” dedi.

Mevlana’yı anma törenleri için basılan biletlerin tamamının satıldığını kaydeden Yarar, törenlere katılımın geçen yıllarda, çok yüksek olduğunu ve yerli turistlerin yanısıra yurtdışından gelen turistlerin de yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

10-17 Aralık tarihleri arasında yapılacak törenler için geçen yıl 150 milyar lira ödenek ayıran hükümetin, bu yıl rakamı iki katına çıkararak 300 milyar lira ayırdığı açıklandı.

Ekrem Aytaş / Konya

Yorumlar kapatıldı.