İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: ERMENİSTAN’DA AKTİF 49 PARTİ VAR

Bugün ermenistan’da 49 siyasal parti faaliyet göstermekte. Dün Adalet Bakan yardımcısı Dikran Muguçyan, “Partiler Hakkında” Yasasının kabulü ve partilerin tekrar kayıt sonuçlarını açıkladı. Bilindiği gibi 17 Kasım partilerin yeniden kaydınn için son gündü. Yasaya göre bu tarihe kadar başvurmamış veya başvurusu reddedilen partiler tasviye edilecek.

Maguçyan “Partiler hakkında” yasasının daha önceki “Sosyal-siyasi kuruluşlar hakkında” yasasından tamamıyla farklı olduğunu söyledi. Yeni yasada; parti kuruluş tüzüğündeki şartlar, idari organların seçiminin tüm prosedürü, yetkileri, sahip olduğu varlıkların kaynağı vb. şartlar ağırlaştırıldı.

Ülkede kaydolmuş tüm partilerin tekrar kaydına ihtiyaç vardı. Yasanın kabulünden sonra siyaset sahnesinde yer alan 119 parti, bir yıl içinde Kurucu belgeleri olan; tüzük ve programı yeni yasanıntaleplerine uyumlaştırarak ve durumu yetkili organa bildirerek, tekrar yazılacaktı.

Yeniden kayıt için başvuran 55 partiden 8’i reddedilmiş, 2’si ise yeni yasanın kabulünden sonra başvurduğundan yeniden kayda ihtiyaç duyulmadı.

Dikran Muguçyan, siyasal partilerin esas amacının, toplumsal kuruluştan farklı olarak, siyasal mücadeleye katılmak ve yasal yoldan iktidarı almak olduğunu söyledi ve “tek kişi-başkan”dan oluşan partileri alandan silmek için yasanın, eğer parti Parlamento seçimlerinde 2 sefer üst üste barajı aşamazsa, tasviye olacağı şartını getitdiğini hatırlattı.

Tamar Minasyan /kısaltıldı/

Yorumlar kapatıldı.