İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Ermenistan sınır kapısı açılabilir

Uğur ERGAN/ANKARA

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün NATO toplantısı için gittiği Brüksel’de Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ile bir araya geldiği öğrenildi. Bu görüşmede Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunların kapsamlı şekilde ele alındığı, Ermeni tarafı önümüzdeki aylarda Türkiye-Ermenistan sınırının açılması yönünde olumlu adımlar atılabileceğini belirtildi.

Oskanyan’ın görüşmeyle ilgili Erivan’daki Mediamax Ajansı’na yaptığı, ‘‘Sanıyorum birkaç ay içinde Türk-Ermeni sınırının açılması konusunda ilk olumlu sonuçları alabileceğiz’’ şeklindeki açıklama, Türk kaynaklar tarafından tam olarak doğrulanmadı. Ancak kulislerde Ermenistan’ın olumlu yönde adım atması halinde, Türkiye ile Ermenistan arasında önce demiryolu seferlerinin başlayabileceği konuşuluyor. İki ülke arasında şu anda charter havayolu ulaşımı ile sayahat etmek mümkün.

İYİ KOMŞULUK

Türk kaynaklar, Ankara’nın iyi komşuluk ilişkilerini geliştirme politikasının Ermenistan’ı da kapsadığını ve iki bakanın 3’üncü kez bir araya geldiğini söylediler. Ermenistan’la ilişkilerde olumlu yönde bir kıpırdamanın olabilmesi için öncelikle Dağlık Karabağ’da işgal edilmiş Azeri topraklarından çekilmeye başlanacağına dair sinyallerin gelmesi gerektiğini belirten diplomatik kaynaklar, ‘‘Buna rağmen diyalog sürecinin devam ettirilmesini önemli bir gelişme olarak görmek gerekir’’ dediler.

LOİZİDU’DA JEST

Ermenistan’la sürdürülen diyalog, ilk meyvesini Loizidu davasında verdi. Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nde Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin karşı çıktığı ‘Ankara formülü’ oylanırken, Ermeni temsilci Türkiye aleyhine oy kullanmak veya çekimser kalmak yerine toplantıdan ayrıldı.

Yorumlar kapatıldı.