İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: Hollanda´dan Türkiye için şaşırtan karar

Hollanda parlamentosu, Türkiye’ye müzakere tarihi verilmesi için Kopenhag Kriterleri’nden başka Kıbrıs’ta çözümün de şart koşulmasını karara bağladı

Hollanda parlamentosu önceki gün yaptığı sürpriz bir oylamayla Türkiye’nin AB’den müzakere tarihi almasını zorlaştıran bir karar çıkardı.

Hollanda Alt Meclisi’nin açıklanan tutanaklarına göre, AB’den, Türkiye’ye müzakere tarihi vermesi için 2004 yılının sonuna kadar Kopenhag Kriterleri’ni harfiyen yerine getirmesi şartından başka bir de Kıbrıs’ın “ikiye bölünmüşlüğünü ortadan kaldıracak bir anlaşma imzalaması” şartını da koşması talep ediliyor.

Hollanda parlamentosu tarafından Türkiye’nin AB ilişkileriyle ilgili oylanan ve onaylanan paragraf şöyle

“Parlamento bugünkü oturumunda, 2004 yılının ikinci yarısında gündeme getirilecek olan ve Türkiye’nin AB’den üyelik müzakerelerinin başlatılmasını öngören talebiyle ilgili olarak, Türkiye, Kopenhag siyasi kriterlerini harfiyen yerine getirmedikçe üyelik müzakerelerinin başlatılamayacağını; dolayısıyla bu şart yerine getirilmedikçe de müzakere tarihi verilemeyeceği şartını taahhüt etmiştir. Parlamento, Türkiye’ye AB’ye üyelik için müzakere tarihinin ancak ve ancak Kıbrıs’ın ikiye bölünmüşlüğünü ortadan kaldıracak bir anlaşma imzalamasından sonra verilmesinin kabul edileceğine kanidir.”

AB ÜLKELERİNDE BİR İLK

Hollanda’nın Türkiye’nin AB müzakerelerinin başlatılması için koşulan şartları daha da koyulaştırarak parlamentosu tarafından da neredeyse yasalaştırması, Türkiye’nin AB ilişkilerinin ne denli nazik bir noktaya geldiğini gösteriyor. Hollanda, Türkiye’nin AB ile ilişkileri konusunda bu türde oylama yapan ilk AB ülkesi oldu.

Stelyo BERBERAKİS

Yorumlar kapatıldı.