İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

nethaber: Bir Türk, Fransızların Türkleri soykırımcı ilan etmesini AİHM’e götürdü ve AİHM bizi şaşırtıp başvuruyu kabul etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avukat Orhan Pekmezci’nin Fransa Ulusal Meclisi’nin Ermeni soykırımı iddialarını kabul eden kararıyla ilgili itiraz başvurusunu kabul etti. AİHM, Pekmezci’den, elinde bulunan kanıtları en kısa sürede mahkemeye göndermesini istedi. Kayseri Barosu avukatlarından Pekmezci (47) 24 Ekim’de AİHM’ye başvurarak, Fransa Ulusal Meclisi’nin 18 Ocak 2001’de aldığı karara itiraz etti. Pekmezci, dava dilekçesinde kararın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu, asıl soykırıma Türklerin uğradığını savundu.

Kararın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, iç hukuk düzenlerine ve devletlararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Pekmezci, Paris’te dikilen Komitas Anıtı’nın da kaldırılmasını istedi. Pekmezci, Osmanlı Devleti’nin nakiller sırasında yaptığı masrafın karşılığı olarak, hesaplanan 171 milyon 871 euronun da (yaklaşık 300 trilyon 500 milyar lira) Türkiye’ye ödenmesini talep etti. Başvuruyu 17 Kasım 2003’de, 34748/03 numarayla kabul eden AİHM, Pekmezci’den tüm belge ve delilleri en kısa sürede mahkemeye göndermesini istedi.

Yorumlar kapatıldı.