İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Piskopos kızdırdı

‘‘Türkler barbar, beraber yaşayamayız diyen’’ Yunanlı Başpiskopos Hristodulos’a, Dışişleri :akanı Papandreu yanıt verdi: ‘‘Tarihe bakışımız kiliseyle farklı. Türkiye’nin üyeliği AB’yi tamamlayacak.’’

Yunan Ortodoks Başpiskoposu Hristodulos’un maksadını aşarak, AB’yi bir ‘‘Hıristiyan ailesi’’ olarak tanımlaması ve ‘‘Türkler barbar, bir arada yaşayamayız’’ demesi büyük tepki yarattı.

Başpiskopos Hristodulos’a ilk tepki, Atina’dan geldi. Yunanistan hükümeti, Ortodoks Kilisesi’nin lideri tarafından yapılan ve Türkiye’ye hakaret içeren açıklamalarla arasına mesafe koydu. Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, hükümetin tarihe bakış açısının çok farklı olduğunu söyledi. Türkiye’nin üyeliğinin AB’yi tamamlayacağını belirten Papandreu, Yunan halkının çoğunluğunun bu görüşü paylaştığını düşündüğünü de sözlerine ekledi.

FENER PATRİKHANESİ: SAÇMALIK

Fener Rum Patrikhanesi Basın Sözcüsü Dositeos Annagnostopulos, Hristodulos’un sözlerini ‘‘saçmalık’’ olarak değerlendirdi; ‘‘1071 Malazgirt’ten bugüne kadar Türkler ve Rumların bir arada yaşadığı ispatlanmıştır. Türkler ve Rumların beraber yaşayamadığını söylemek saçmalıktır. Hristodulos’un, Yunan dış politikası ile hiçbir alakası yoktur’’ dedi.

Almanya’da Katolik Trier Başpapazı Reinhard Marx da, Türkiye’nin AB üyeliğini savunan bir açıklama yaptı. Marx, ‘‘Bir İslam ülkesinin Avrupa’da prensip olarak yeri yoktur denilemez. Sorun dini değil, politik’’ açıklamasını yaparak, son günlerde Türkiye’nin AB’ye girmemesi gerektiğini ima eden sağ politikacılar ve din adamlarına aykırı görüş ortaya koydu.

Yorumlar kapatıldı.