İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Antik ayak izlerini takip et

ALİ GÜLER

ANTALYA – Antik Perge şehrinden başlayıp Yalvaç’a kadar uzanacak 1200 kilometrelik tarihi yürüyüş yolu için düğmeye basıldı. Avrupa Birliği destekli ‘St. Paul’ yürüyüş yolundaki çalışmalar aralık ayında başlıyor. Çalışmaları, daha önce tarihi Likya Yolu’nun projesini hazırlayan İngiliz araştırmacı Kate Clow üstlendi.

Clow, Antik Perge Şehri, Manavgat, Köprülü Kanyon ve Eğirdir Gölü üzerinden Yalvaç’a uzanacak tarihi yolda, ilk etabın yeni turizm sezonuna yetişeceğini söyledi. Projenin Antalya’da turizme ivme kazandıması bekleniyor.

Clow, yolu kullanacak turistlere yardımcı olmak için GPS (Global Positioning System) cihazı kullanacağını belirtti. Turistler yol üzerindeki koordinatları cihazlara yükleyecek. Cihaz turistlere 500 metrede bir, hangi noktada olduklarını gösterecek. Clow “Bu yolda koordinatları GPS cihazına girilebilecek 800 nokta var. Likya Yolu’nda ise böyle bir olanağımız yoktu” dedi.

Ucuz ama kârlı alan

Avrupa’da alternatif turizm çeşitleri arasında yer alan yürüyüş turizminden, büyük paralar kazanıldığını belirten Clow şöyle konuştu:

“Yeni yolla ilgili İngilizce kitap bastıracağız. Bu kitabı Britanya, Hollanda ve İsrail’de satışa sunacağız. Tarihi yolu tanıtmak için turizm fuarlarına katılacağız.”

Karadeniz, Aladağlar ve Kapadokya bölgesinde de büyük potansiyel olduğunu kaydeden Clow, Türkiye’ye 20-30 tane daha yürüyüş yolu yapılması gerektiğini söyledi. Yürüyüş yolunu hayata geçirmenin masrafsız olduğunu vurgulayan Clow, “Likya Yolu için 50-60 bin dolar harcamıştık” dedi.

İşte tarihi güzergâh

Tarihi ‘St. Paul’ yürüyüş yolunun ilk etabı, Perge’den başlayıp Kurşunlu Şelalesi, Pednelesos, Çandır, Sütçüler, Adada antik kenti güzergâhını içeriyor. İkinci etabı ise Aspendos, Köprülü Kanyon, Selge, Kerime, Kasımlar’dan geçip Adada antik kentinde ilk etapla birleşerek Davras ve Eğirdir Barla Dağı’ndan Yalvaç’a kadar uzanıyor.

Proje için bu bölgelerdeki antik- çağ yolları düzeltiliyor, eski köprüler onarılıyor. Proje, AB’nin ‘LIFE Üçüncü Ülkeler Programı’ çerçevesinde gerçekleştiriliyor. 436 bin euro’luk (yaklaşık 765 milyar lira) proje maliyetinin yüzde 70lik kısmı da AB tarafından karşılanıyor.

Yorumlar kapatıldı.