İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Fransa’da türban tartışması büyüyor

29 Kasım 2003— Fransa Başbakanı Jean-Pierre Raffarin, hükümetin, genç kızları “köktendinci baskılardan” korumak amacıyla devlet okullarında türbanı yasaklamayı planladığını söyledi.

Fransa’da kız öğrencilerin ve kamu görevlilerinin başörtüsü takıp takamayacaklarına ilişkin tartışmalar, iktidardaki “Cumhurbaşkanlığı Çoğunluğu İçin Birlik” Partisi’nin yıllık olağan kongresinde alınan kararla alevlendi.

Başbakan Raffarin, hükümetin, genç kızları köktendinci baskılardan korumak amacıyla, devlet okullarında başörtüsünü yasaklamayı planladığını söyledi. Ancak başörtüsü yasağı Parti içinde bölünmeye yol açtı.

İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy herhangi bir yasağın Müslümanlar arasında aşırı uçları azaltmaktan çok artıracağını savunuyor.

‘MÜSLÜMAN CEMAATİ İZOLE EDER’

Kanun tasarısına pekçok sivil toplum örgütü de muhalefet ediyor. Müslüman sivil toplum örgütleri, yasağın Müslüman cemaati izole edeceğini ve ailelerin çocuklarını devlet okulları yerine kuran kurslarına göndereceğini savunuyorlar. Yaklaşık bir aydır tartışılan ve iktidar partisinin kongresinde yeniden gündeme gelen kanun tasarısının içeriği, henüz açıklanmadı. Fakat hükümet kaynakları, tasarının, okullarda ve devlet dairelerinde, başörtüsünün yanısıra, tüm dini, siyasi ve felsefi simgelerin taşınmasına yasak getireceğini açıkladı.

Yaklaşık 5 milyon Müslümanın yaşadığı Fransa, Batı Avrupa’da en kalabalık Müslüman topluluğunu barındıran ülke konumunda.

Yorumlar kapatıldı.