İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Seyla Benhabib’in yazisi ve Radikal`in inanilmaz tercume hatasi

Seyla Benhabib Istanbul dogumlu bir Yahudi. Robert Kolej`i bitirdikten sonra Yale Univesitesi`nde felsefe doktorasi yapmis. Ben en son Harvard`da oldugunu dusunuyordum ama az sonra bahsedecegim yazisini altinda Yale`de felsefe profesoru oldugu yaziyor. Sozun kisasi onemli, fikirlerine kulak verilmesi gereken bir insan.

New York Times`in 18 Kasim tarihli nushasinin Acik Yorum diye tercume edebilecegimiz kosesinde Benhabib`in son patlamalar uzerine yazdigi bir yazi yer aldi. Yaziyi daha sonra okumak icin bir kenara ayirdiktan sonra, bugunku (19 Kasim) Radikal`de yazinin tercumesinin yayinlandigini gordum. Bir goz atip gececekken Ermeni ve Rum kelimelerini bir arada gorunce bir duralayip okumaya yeltendim. Son paragrafin basini en iyisi alintilayayim.

“Türkiye’deki bazı azınlıkların (Türk topraklarında hak iddia eden Rumlar, Ermeniler ve Kürtler, ki Yahudileri pek sevmezler) bu hoşgörüden daha az nasiplendiğine kuşku yok.”

Buyrun buradan yakin. Parantezin sadece disi yazinin geri kalani ile de uyumlu ve pozitif bir mesaj icerirken, parantezin ici son derece itici, anlamsiz bir mesaj iceriyor. Konu ile hic alakasi yokken, bu sekilde Rum, Ermeni, Kurtlerin yaziya sokulmasi beni inanilmaz rahatsiz etti. Hatta acaba Benhabib`e bir cevap vermek gerekir mi diye bile dusundum.

Sonradan iyi ki aklima orjinal yaziya bakmak geldi. Bakin orjinalinde ne diyor Benhabib…

“To be sure, some of Turkey’s other minorities – the Greeks, Armenians and Kurds, who unlike the Jews, have had territorial claims on Turkish lands – have fared far less well. “

Peki ben Radikal`de o ceviriyi yapana ne desem bilmem ki. Dogru ceviri herhalde suna yakin birsey olurdu: “Turkiye`nin bazi diger azinliklarinin-Yahudiler`in aksine Rumlar, Ermeniler ve Kurtler gecmiste Turkiye topraklarinda hak iddia etmislerdir- daha az uzlasabildiklerine/gecinebildiklerine kusku yok. ” Isteyen istedigi acidan bu cumleyi de elestirebilir tabii elestirmesine, ama ben sadece Benhabib`in objektif olma gayretini goruyorum.

Eger Benhabib kadar onemli bir insanin yazisini Turkiye Radikal`deki ceviriye dayanip tartisacaksa, vay halimize. “Turkler Yahudiler kardes digerleri kalles” diye baskalari da buna dayanip atip tutabilirler yarin.

Radikal umarim bu hatayi bir an once duzeltir.

Not: Bahsi gecen yazi ve tercmesine asagidaki adreslerden ulasilabilir.

http://www.nytimes.com/2003/11/18/opinion/18BENH.html

http://www.radikal.com.tr/veriler/2003/11/19/haber_96043.php

Yorumlar kapatıldı.