İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Hahambaşı, sinagog için Başbakan’dan güvenli bir yer istedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hahambaşı İzak Haleva’yı ziyaret ederek başsağlığı diledi. Görüşmede, Hahambaşı Haleva, Başbakan’dan hasar gören iki sinagog yerine, daha güvenli yerde yeni bir sinagog yapılmasını istedi. Erdoğan, teklife olumlu yaklaşırken İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’ya yasalar çerçevesinde gerekli yardımın yapılması talimatını verdi.

Hahambaşı Haleva, özellikle son saldırının ardından daha güvenli büyük bir sinagog yapmak ihtiyacı duyduklarını dile getirdi. Türkiye Musevi Cemaati Sözcüsü Silvio Ovadia da, talebi doğrulayark, Başbakan’ın yardım sözü verdiğine işaret etti. Ovadia, “Mevcut sinagoglarımız yeterli güvenlik önlemi alınamayacak mekanlarda bulunuyor. Dar sokaklarda yer alıyorlar ve bir metre uzağında binalar var.” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın 20 dakika süren görüşmesiyle ilk kez bir Türk başbakan, Yahudi cemaatini ziyaret etmiş oldu. Haleva’ya başsağlığı dileyen Erdoğan, ‘huzuru tekrar sağlama’ sözü verdi. Erdoğan, “Terör belasını elbirliğiyle çözeceğiz.” dedi. Görüşme sonrası gazetecilere bir açıklama yapan Erdoğan, Türk milletinin ve devletinin üzüntülerini iletme, Musevi cemaatinin acılarını paylaşma fırsatı bulduklarını kaydetti. Konuyla ilgili olarak Emniyet’in çok sıkı çalıştığını vurgulayan Başbakan, Musevi cemaatine her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi. Hahambaşı Haleva da kendilerini ilk defa bir başbakanın ziyaret ettiğini belirterek, memnuniyetini dile getirdi.

Emniyet güçlerinin bugüne kadar kendilerini olağanüstü koruduğunu belirten Haleva, ‘Alınan önlemler olmasaydı, ölü sayısının 700-800’e kadar çıkabileceğini’ ifade etti. Yapılanın izahı olmadığını ve Türkiye’nin istikrarlı gelişmesinden rahatsız olan çevreler bulunduğunu kaydeden Haleva, ‘’Saldırıda en çok Müslümanlar öldü, bizi koruyanlar, komşularımız öldü’’ dedi. Halevaayrıca, “Terörün, dini, milliyeti olmaz. Avrupa bunun farkında değil. Onlarda olunca bağırıyorlar ama biz bunu burada yaşıyoruz.” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’a ziyaretlerinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım eşlik etti. Ziyaretin başlamasından kısa bir süre sonra, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de Türkiye Hahambaşılığı’na geldi.

Erdoğan ve beraberindeki Bakanlar daha sonra yürüyerek Neve Şalom Sinagogu’na geçti. Burada Başbakan ve beraberindekiler yaklaşık 15 dakika süreyle incelemede bulundu. Erdoğan hükümet olarak esnafın mağduriyetinin ellerinden geldiği kadar gidermeye çalışacaklarını söyledi. Erdoğan, bundan sonra da terör konusundaki çalışmaların devam edeceğini belirterek, “Terör uluslararası platfomda bütün ülkelerin birlikte çözmesi gereken bir sorundur.” diye konuştu. Erdoğan daha sonra Şişli Etfal Hastanesine geçerek, buradaki yaralılar hakkında bilgi aldı.

Bu arada Türkiye hahambaşılığı tarafından bir basın bildirisi yayınlandı. Bildiride yahudilerin tarih boyunca Osmanlı ve Türk topraklarında her zaman özgürce ibadet ettikleri vurgulandı. Bildiride “Bu mübarek ramazan gününde ülkemizin müslüman vatandaşlarımızın da canına kast eden bu terör eyleminin hiçbir insanı değer vicadi ve inançla bağdaşması mümkün değildir. Bu üzüntülü günde tüm Türk ulusu ve ülkemiz siyasi ve yerel yöneticilerinin gösterdiği yakınlık ve destek üstün bir dayanışma örneğidir.” denildi.

Ercan Gün – Ahmet Dönmez, İstanbul

Yorumlar kapatıldı.