İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Kasparov-bilgisayar karşılaşması berabere

Eski dünya satranç şampiyonu Kasparov ile X3D Fritz adlı bilgisayar programı arasında sanal gerçeklik ortamında yapılan maçın ilk oyunu berabere bitti.

Kasparov ile X3D Fritz’in programlayıcıları arasındaki müsabaka 3 saat 20 dakika sürdü. Oyunun 37. hamlesinde berabere anlaştıkları oyunda, Kasparov daha iyi bir duruma gelmesine karşın oyunu lehine çevirmeyi başaramadı. Oyun ortasında bir piyon ve bir fil karşılığında güçlü bir kale kazanan Kasparov, oyundan sonra basına yaptığı açıklamada, “Teknik olarak bu pozisyonu kazanmak kolay değildi. Konumumu sağlamlaştıracak bir şansı kaçırdığım kanısındayım.” dedi.

Kasparov taşlara dokunmadan ve saate basmadan sesli komutlarla oynadı. Tahtayı 3 boyutlu görmesine imkan sağlayan özel gözlük kullanan 40 yaşındaki satranççı ekrana bakarak oynamasının kendisini kaygılandırdığını ifade etti. İkinci müsabaka New York Atletik Kulübü’nde bugün yapılacak. Kasparov maçı kazanması halinde 200 bin dolar, beraberlikte 175 bin dolar, yenilgide ise 150 bin dolar para ödülü kazanacak. Dünyada tüm zamanların en iyi satranççısı olarak görülen Kasparov, 1985-2000 yılları arasında dünya sampiyonluğu unvanının sahibi olmasının yanı sıra turnuvalarda elde ettiği derecelerle de rakipsizdi. 2000 yılında yaptığı maçı kaybederek dünya şampiyonluğu unvanını vatandaşı Vladimir Kramnik’e kaptıran Kasparov, bu maçtan sonra yapılan 10 büyük uluslararası turnuvada birinciliği kimseye kaptırmadı. Daha önce de bilgisayarlara karşı yaptığı maçlarla tanınan Kasparov, 1996’da IBM bilgisayarı Deep Blue’ya karşı kazanmasının ardından ertesi yıl aynı makinenin yeni sürümüne yenilmekten kurtulamamıştı. 2003 yılında ise satranç programı Deep Junior ile yaptığı maçta berabere kalmıştı. New York, aa

Yorumlar kapatıldı.