İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: `Ruhban´a engel çok

DİLEK GÜNGÖR

ANKARA – Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) oluşturulan alt komisyon, Heybeliada Ruhban Okulu’nun (HRO) yeniden açılmasına ilişkin raporunu hazırlayarak Bakan Hüseyin Çelik’e sundu. Raporda Fener Rum Patrikhanesi’nin Ruhban Okulu’nun teoloji bölümü açılması isteğine, yasalar gerekçe gösterilip karşı çıkıldı.

HRO ile ilgili durum saptamasının yapıldığı raporda, 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Yasası’nın 1. ve 3. maddelerine dikkat çekiliyor. 1. madde, kanunun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya tüzelkişilikler tarafından açılan öğretim kurumlarını kapsadığını anlatıyor. Komisyon raporunda, Patrikhane bir tüzelkişilik olmadığı için okul açmasının mümkün olmadığı belirtiliyor.

Heybeliada Ruhban Okulu kuruluşundan 127 yıl sonra Anayasa Mahkemesi’nin 12 Ocak 1971 tarihindeki kararıyla kapatılmıştı. Anayasa Mahkemesi, 1971 yılında Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun bazı maddelerini iptal ederek, özel öğretim kurumlarının sadece devlet tarafından açılacağı kararını vermişti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı raporda Anayasa Mahkemesi’nin bu kararına da dikkat çekildi.

Bir de Anayasa maddesi

HRO’nun açılması için bir başka engel olarak da Anayasa’nın 130. maddesi gösteriliyor. 130. maddede vakıfların devlet denetiminde okul açabileceği
ancak Patrikhane’nin vakıf statüsünde olmadığı belirtiliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı kaynakları, HRO’nun açılması konusundaki bir engelin de Tevhid-i Tedrisat Kanunu olduğunu belirtirken, “Tevhid-i Tedrisat Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkelerinden biridir. Bu kanunda değişiklik yapılması diye bir şey söz konusu değildir” dedi.

Raporda HRO’nun neden açılamayacağı kanun maddeleriyle sıralanırken, uluslararası çevrelerden baskılar artıyor. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ın, Çelik’i ziyaretinde konuyu gündeme getirdiği ve Büyükelçiliğin bakanlığı yakın takibe aldığı belirtildi. Çelik’in Yunanistan ziyaretinde de konuya ilişkin ilginç diyaloglar yaşandı. Edinilen bilgilere göre, Avrupa Konseyi Eğitim Bakanları toplantısına katılan Çelik’e Yunanistan Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanı Petros Eftimiu’nun, “Bu, artık sizinle bizim aramızdaki bir mesele değil. Azınlıklar konusu İlerleme Raporu’na da girdi. Bunu biz artık sizinle Avrupa Birliği arasındaki bir sorun olarak görüyoruz” dediği öğrenildi.

Yorumlar kapatıldı.