İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Paris başörtüsü yasağı yolunda

PARİS – Geniş bir Müslüman nüfus barındıran Avrupa’da ‘yasaklamak ya da yasaklamamak’ arasında gidip gelinen başörtüsü konusunda son günlerde,
‘özgürlükçülük’ karşısında ‘yasakçılık’ ağır basmaya başladı. Almanya’nın Baden Württemberg eyaletinde okullarda ve kamu kuruluşlarında başörtüsünün yasaklanmasını öngören yasa tasarısının önceki gün eyalet meclisinde kabulünün ardından Fransız parlamentosunda da benzeri bir yasa teklifi gündeme geldi. Anamuhalefet konumundaki Sosyalist Parti, türbanın okullarda kanunla yasaklanması için yasa teklifi sunulmasına karar verdi.

‘Chirac kararını vermişti’

Partinin Meclis Grup Başkanı Jean-Marc Ayrault, “Devlet okullarında, siyasi, dini ve felsefi simgeleri yasaklamak için bir yasa teklifini parlamentoya sunacağız. Ancak yasağın kamu sektöründe çalışanları kapsamasına gerek yok. Mevcut yasa ve disiplin cezaları yeterli” dedi.
İktidardaki sağcı Cumhuriyet İçin Birlik Partisi içinde de, bu konuda tartışma başlamıştı. Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Başbakan Jean Pierre Raffarin’in oluşturulan Laiklik Komisyonu’nun yıl sonunda vereceği raporu beklemeden başörtüsünün bir yasa ile yasaklanması konusunda anlaştığı öne sürülmüştü.
Başörtüsüyle ilgili tasarıların ‘tüm dini semboller’ için geçerli olmaması ise ‘çifte standart’ tartışmasını getiriyor. Baden Württemberg’de, Hıristiyan Demokrat Birlik Partililerin girişimiyle kabul edilen yasa, Hıristiyan ve Yahudi sembollerini içermeyerek ‘tarafsızlık ilkesi’ne aykırı düştüğü için tepki çekiyor. (Dış Haberler)

Yorumlar kapatıldı.