İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: İstanbul´da dehşet

İstanbul Osmanbey ve Kuledibi’nde aynı anda iki patlama meydana geldi. Nedeni konusunda resmi bir açıklamanın yapılmadığı patlamaları Anadolu Ajansı’nı arayan bir kişi terör örgütü İBDA/C adına üstlendi. Patlamalarda 29 kişinin öldüğü ve 100’den fazla kişinin yaralandığı belirtiliyor.

İstanbul’un iki ayrı noktasında patlamalar meydana geldi. Alınan bilgiye göre, Beyoğlu Büyük Hendek ile Kuledibi caddelerinin buluştuğu yerde, saat 09.30 sıralarında şiddetli bir patlama meydana geldi. Galata Kulesi’ne kadar olan alandaki işyerlerinin camlarının kırıldığı patlamada, ölenler de bulunduğu bildirildi. Patlamada yaralanan çok sayıda kişi de, çevre hastanelere sevk edildi.

Bu arada, ikinci patlama Osmanbey Süleyman Naci Sokak üzerinde vergi dairesinin yakınında kumaş satan mağazaların bulunduğu sokakta bir binada meydana geldi. Olay yerine giden ambulanslar, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yaklaşık 30 yaralı kaldırdı. Şiddetli patlamada, yaklaşık 200 metrekarelik alanda camlar kırıldı.

Görgü tanıklarından Serhat Altan, yaptığı açıklamada, ”Büyük bir gürültü oldu. Deprem oldu zannettik önce. Bütün bina camları üzerimize dökülmeye başladı. Etraf savaş alanı gidiydi” dedi.

İlk belirlemelere göre, her iki patlamada yaralanan 100’den fazla kişi Şişli Etfal Hastanesi, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Haseki Hastanesi ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Faküsi Hastanesi’ne kaldırıldı. Patlamaların nedeni konusunda her hangi bir resmi açıklama yapılmadı.

SALDIRILARI İBDA/C ÜSTLENDİ

Üst düzey bir emniyet yetkilisi, ”Kuledibi ve Şişli’de bulunan 2 sinagogun yakınlarında meydana gelen patlamalara, bomba yüklü araçların yol açtığını sandıklarını” bildirdi. aynı yetkili, uzman ekiplerin incelemesinin sürdüğünü ve yoğun amonyak kokulu patlayıcı türünün belirlenmesine çalışıldığını söyledi.

Bu arada, Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürlüğü’nü telefonla arayan bir kişi, bombalı eylemi terör örgütü İBDA/C adına üstlendiklerini belirtti. ”Eylemlerinin ileriki tarihlerde devam edeceğini” söyleyen aynı kişi, ”gerekçe ise Müslümanlar’a yapılan baskıyı önlemek içindir” dedi.

“PATLAMALAR OTOMOBİLLERDE MEYDANA GELDİ”

Olay yerine gelen Türkiye Hahambaşılığı Basın Sözcüsü Silvio Ovadyo, yaptığı açıklamada, patlama sırasında Şişli Sinagogu’nda cumartesi duası okunduğunu söyledi. Sinagogun içinde 1 ölü bulunduğunu bildiren Ovadyo, çevredeki 7 hastaneye buradan yaklaşık 40 yaralı sevk edildiğini belirtti. Ovadyo, kendilerine, her iki patlamanın da birer otomobilden kaynaklandığı yönünde bilgiler geldiğini açıkladı.

Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Kahyaoğlu, olay yerinde incelemede bulundu. Bazı görgü tanıkları, patlamanın bir otomobilden kaynaklandığını sandıklarını söylediler.

Öte yandan, Osmanbey’deki patlamanın ardından da bir görgü tanığı, patlamaya sokakta bir arabanın neden olduğunu sandığını ifade etti. Sokaktaki bazı esnaflar da, patlamanın ardından önlerine otomobil parçaları düştüğünü anlattılar.

İTFAİYE MÜDÜRÜ: “SİNAGOG ÖNÜNDE BÜYÜK OYUK VAR”

İstanbul İtfaiye Müdürü Sabri Yalın, Beyoğlu Kuledibi’nde meydana gelen patlama ile ilgili “Burada bir arabanın bulunduğu yerde patlama söz konusu. Sinagog’nun önünde, yerde büyük oyuk meydana gelmiş. Yoğun bir şekilde amonyak sülfür kokusu var” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul İtfaiye Daire Başkanı Sabri Yalın, yaptığı açıklamada, Beyoğlu Büyük Hendek ile Kuledibi caddelerinin birleştiği yerde, Neve Şalom Sinagog’u yakınlarında meydana gelen patlama ile ilgili bilgi verdi. Yalın, ölü sayısı konusunda kesin bilgi veremeyeceğini belirterek, patlama ile ilgili olarak şunları söyledi: “Burada bir arabanın bulunduğu yerde patlama söz konusu. Sinagog’nun önünde, yerde büyük oyuk meydana gelmiş. Yoğun bir şekilde amonyak sülfür kokusu var. İnsanlar şaşkın ve tedirgin. Ölü ve yaralı yakınları olay yerinde. Çok sayıda araç harap halde, evler harap halde. Büyük bir harpten çıkmış gibi binalar.” Patlamanın çıkış nedeni ile ilgili de çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Öte yandan, patlamaya yakın yerlere yerleştirilen bir bombanın neden olduğu yönünde iddialar bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.