İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Satranç şampiyonu Kasparov, bilgisayar programına karşı

İnsan-makine arasındaki beyin rekabeti sanal gerçeklik ortamına taşınıyor. Eski dünya satranç şampiyonu ve halen dünyanın en yüksek kuvvet dereceli satranççısı Garry Kasparov, X3D Fritz adlı en son geliştirilmiş bilgisayar programıyla sanal gerçeklik ortamında karşı karşıya geliyor.

Kasparov’un özel 3 boyutlu gözlük takacağı ve sanal tahtayı çevirmek için oyun çubuğu kullanacağı maçta, satranç taşları sesle hareket ettirilecek. Santraç müsabakası New York’ta 11, 13, 16 ve 18 Kasım tarihlerinde yapılacak. Merkezi New York’un Manhattan bölgesinde bulunan X3D Teknologies Corp. şirketinin maddi katkılarıyla yapılacak maçta, halen 40 yaşında olgun bir şampiyon olarak adlandırılan Kasparov, kaybetmesi halinde bile 150 bin dolar para ödülü kazanacak. Kazanması halinde 200 bin dolar alacak olan Kasparov, maçın berabere bitmesi durumunda ise 175 bin doların sahibi olacak.

Kasporov basına yaptığı değerlendirmede, ‘’Makinenin bir avantajı var. Makina kazanıyor mu kaybediyor mu onun farkında bile değil’’ diye konuştu. Kasporov bu sefer daha iyi bir derece almak arzusunda olduğunu ifade etti.

Daha önce de bilgisayarlara karşı yaptığı maçlarla tanınan Kasparov, 1996 yılında IBM bilgisayarı Deep Blue’ya karşı kazanmasının ardından ertesi yıl söz konusu makinenin yeni sürümüne yenilmekten kurtulamamıştı. 2003 yılında İsrail satranç programı Deep Junior ile yaptığı maçta berabere kalmıştı. Satranç meraklıları söz konusu maçı X3D Technologies: http://www .X3D.com ve USCF: http://www.uschess.org adreslerinden canlı olarak izleyebilecek. New York, aa

Yorumlar kapatıldı.