İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: AKP ‘Ruhban Okulu’nu tartışıyor

11 Kasım 2003— Yakut, okulun binasının bir vakıf üniversitesine ya da İstanbul Üniversitesi’ne kiralanarak, bir teoloji fakültesinin hayata geçirilmesini önerdi.

Edinilen bilgilere göre, AKP Grup Toplantısı’nın basına kapalı olarak yapılan bölümünde konuşan Yakut, Ruhban Okulu’nun açılmasına karşı çıktı Patrik Bartolomeos’un yetki alanını tüm Ortodoks dünyasına yaymaya çalıştığını belirten Yakut “Patrik ekümenik sıfatı alma amacında ancak dünya üzerindeki pekçok Ortodoks bunu kabul etmiyor” dedi.

Yakut, ABD ve Avrupa Birliği’nin de, bölge ve dünya politikaları üzerinde tek merkezden etkili olmak amacıyla, Bartolomeos’a destek verdiklerini belirtti. Sadık Yakut,bu gerekçeleri sıraladıktan sonra, yaklaşık otuz yıldır kapalı bulunan Ruhban Okulu’nun, laik eğitim sistemi ve Lozan antlaşması kuralları nedeniyle açılamayacağını belirtti. Meclis Başkanvekili, “Nasıl ki, Süleymaniye ya da Sultanahmet Camii’ne bağlı bir fakülte yoksa, Patrikhane’ye bağlı bir okul da olamaz” dedi.

Yakut, Ruhban Okulu’nun binasının vakıf üniversitelerine ya da İstanbul Üniversitesi’ne kiralanarak, bir teoloji fakültesi kurulması önerisini getirdi.

ÇELİK: KAPALI TUTULMASIN

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, dün Heybeliada Ruhban Okulu’nun daha fazla kapalı tutulmaması gerektiği inancında olduklarını, ancak Yunanistan’ın da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarına ilişkin iyi niyetini ortaya koyması gerektiğini söylemişti.

Çelik Yunanistan Eğitim Bakanı Petros Eftimiu ile yaptığı görüşmede Ruhban Okulu’nun açılmasının tek başına Milli Eğitim Bakanı olarak kendisinin karar vereceği bir konu olmadığının da altını çizerek, İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüştüklerini ve kendisinin konunun altyapısının incelenmesi için çalışma başlattığını açıklamıştı.

Yorumlar kapatıldı.