İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: `İnsan Sevgisi Olmaksızın Millet ve Ülke Sevgisinden Bahsetmek Anlamsız´

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II Hazretleri, 8 Kasım Cumartesi günü saat 10:30’da, Cem Vakfı tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve iki gün süren “Anadolu İnanç Önderleri Toplantısı”nın açılışına katıldı. Patrik Hazretlerine Patriklik Genel Sekreteri Dikran M. Zenginyan refakat etti.

Açılış konuşmasını Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan tarafından yapılan toplantıya ANAP Genel Başkanı Ali Talip Özdemir, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP milletvekilleri, Diyanet İşleri Başkanlığı temsilcisi, akademisyenler, Alevi, Mevlevi, Bektaşi, Caferi cemaatlerinin dini önderleri, çeşitli kuruluşların temsilcileri ve büyük bir kalabalık katıldı.

Toplantı’da konuşmacılar özellikle hükümetlerin Türkiye’deki Sünni Hanefi olmayan kitlelerin inançlarına ve haklarına duyarlı olmalarını isteyerek, “diğer Müslümanlar”ı bir çatı altında toplayacak bir Alevi İslam İşleri Üst Kurulu oluşturulmasının gereğinden bahsettiler. Prof. Doğan’ın açılış ve kapanış konuşmaları gayet dengeliyken, inanç önderlerini bir araya getiren toplantıdaki bazı temsilcilerin kullandıkları üslubun zaman zaman sert, ırkçı, siyasi, fanatik tonlar taşıdığı da görüldü.

Cem Vakfı yöneticilerinin davetiyle toplantıda bir konuşma yapan Patrik Hazretleri şöyle dedi:

“Sevgili ve saygıdeğer dostlar, Yüce Allah’ın inayeti, tüm azizlerin ve velilerin şefaati burada bulunan herkesin üzerinde olsun. Anadolu İnanç Önderleri Toplantısı’nda görev icabı bulunmaktayım. Dinlerarası diyalog önemli bir görevdir. Bir arada yaşadığımız için birbirimizi anlamamız gerekiyor. Diyalog birlikte yaşamı daha kolay kılar. Oturup muhabbetle konuşur, birbirimizi dinlersek anlaşmaya başlarız. Bundan ülkeye ve insanlığa fayda sağlanır. Ermeni kökenli Hristiyan kesimi temsil ediyorum, ancak bilinçli Türkiye vatandaşlığı üstkimliğinde kuşkusuz buradaki herkesle bir birlik ve beraberlik içersindeyiz.

İnsan dahil yaratılan her şey Tanrı’nın engin sevgisinin belirtisidir. Tanrı insanı sevdiği için, insan tarafından anlaşılmak için Kendini açıyor. Tanrı tüm peygamberler vasıtasıyla sevgiyi öğretiyor, sevgiyi emrediyor. İnsan sevgisi yoksa, millet ve ülke sevgisinden sözetmek anlamsızdır artık. İnsan olmadan ne millet, ne ülke, ne de devletten söz etmek mümkündür.

Bu gibi birçok insanın bulunduğu toplantılarda hoş sözler alkışlanır, boş sözler saygıyla dinlenir. Ancak önemli olan yaşama geçirilen sözlerdir, iştir. Dün, Cuma günü, Feriköy ve Bakırköy’deki iki tanıtım etkinliğinde hazır bulundum. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül Feriköy Kilisesi’nin, Bakırköy Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı Yeşilköy Ermeni İlköğretim Okulu’ nun restorasyonlarına katkıda bulunmuşlardı. Caminin, cem evinin, sinagoğun yanısıra Hristiyan yurttaşlara ait kurumlara da eşit mesafede, eşit yakınlıkta ilgi göstermiş, yurttaşlar arasında ayırımcılık ve bölücülük yapmamışlardı. Bu dostlardan birisi CHP, diğeri ANAP kadrolarında. Demek ki sözkonusu olan siyasi kimlik değil, insana verilen değerdir. Bu gibi adil, demokrat, layik insanların yönetici olmaları ülkeye çok şey kazandırır. Bu gibi insanlar desteklenmelidir.

Sayın Prof. Dr. İzzettin Doğan’ın başkanlığındaki Cem Vakfı’nın tüm yöneticilerini ve üyelerini bu toplantının tertibi vesilesiyle tebrik ediyor, bu etkinliğin ülkeye yararlı olmasını diliyor, tüm insanlarımızın mutluluğu için dua ediyorum.”

Toplantının açılış oturumunun sonunda Mevlevi, Alevi ve Bektaşi gençler hep birlikte bir semah ayini icra ettiler. Ayin, bir Alevi dedesinin duasıyla son buldu.

Toplantıdan çıkışta birçok Alevi dedesi ve Mevlevi gençler Patrik Hazretlerine yaklaşarak kendisiyle uzun uzun sohbet etme fırsatını buldular.

Yorumlar kapatıldı.